Storlaksen var 118 centimeter lang og 64 centimeter i omkrets, og ut fra godkjente måletabeller skal den være minst 20 kilo.

Men Persson Friberg veide den ikke. Han bare slapp den ut igjen.

Fantastisk

— Dette er helt fantastisk kult, sier storfiskeren, som er kjent som en av landsdeles mest allsidige og dyktige sportsfiskere, ifølge Stein Grønberg som driver fiskebutikken Grønberg sport.

— Dette har vi ventet på i mange år. Det er sikkert 50 år siden en så stor laks er tatt i Otra, så dette er veldig moro, sier Grønberg.

Større laks enn dette har Persson Friberg aldri fått, selv om han har vært ihuga sportsfisker i mange år.

Søndag

Sammen med kameraten Kjetil Flakke fra Arendal var han i båt i Sone 2 i Otra på morgenkvisten søndag. Det var helt dødt, de snakket med andre langs elvebredden som heller ikke hadde fått noe.

— Men så så jeg han rulla opp i vannskorpa. Trodde først ikke den var på mer enn åtte-ti kilo. Så jeg kastet sluken etter den og lot den synke. Men han tok den ikke og vi drev forbi. Jeg kastet på nytt og lot sluken synke ned og da tok han den fanken meg, forteller han.

Da kjente han den var svær. Og han setter alltid ut igjen svær fisk, derfor bestemte han seg for å kjøre den hardt så det skulle bli fort overstått. «Å kjøre hardt» vil si å sveive inn fort.

Håven revnet

— Det gikk egentlig forbausende lett tatt i betraktning hvor stor den var. Og da vi fikk den opp i håven, holdt vi på å miste den fordi den var så stor at håven revnet. Jeg klarte akkurat å få tak rundt sporen, sier Persson Friberg, som egentlig er venndøl, men bor i Tveit i Kristiansand.

I fjor dro han 15-16 laks i løpet av sesongen.

Han sier laksen var i kjempefin form, rund og sprek og til tross for et lite sår av lakselus var den frisk og fin.

Men siden den ikke ble veid, blir den ifølge Grønberg neppe stående som en offisiell rekordfisk. Uansett tror han vektanslaget er troverdig.

Ikke bare er det den største laksen i Otra på mange år, den er nok en av de største i hele Norge i år, mener Grønberg.

Rekord

Daværende direktør ved Vigeland brug, Magne Nordvik tok i 2011 også en sværing. Den var 116 centimeter lang, hadde livvidde på 68 centimeter og veide 16,2 kilo. Rekorden i moderne tid skal - inntil nå- være på over 17 kilo, tatt av en danske i 2010. Persson Friberg sier han tok laksen på sluk, men vil ikke fortelle hvilken. Han fisker like gjerne med wobbler som med flue i tillegg til sluk.

— Hvorfor satt du den ut igjen?

— Å ta den på land er som å skyte seg i foten om man er sportsfisker. Denne fantastiske laksen kommer til å produsere hundretusenvis av lakseyngel. Det er de mindre laksene vi tar på land, sier lakseentusiasten, som synes det er fullstendig lavmål å skulle stoppe ut eller på annen måte sprade rundt med fisken for å imponere naboene.

Normalt

Grønberg sier laksefisket til nå i år har vært omtrent som normalt. vannføringen både i Mandalselva og Otra har vært bra og mye laks har gått oppover. Den siste tiden har det imidlertid vært litt labert.

— Men på denne tiden pleier smålaksen på en til tre kilo å komme og da blir det mye liv i elva, sier Grønberg.