— Det er gitt skadefellingstillatelse på en ulv i Vest-Agder i perioden fra og med 9. juli til og med 23. juli, melder miljøvernavdelingen til Fylkesmannen i Vest-Agder i en pressemelding.

— Det er sannsynliggjort at en sau og fire lam er tatt av ulv i Hægebostad. Fellingstillatelse er gitt det interkommunale skadefellingslaget i Vest-Agder, opplyser fungerende miljøverndirektør Eivind Hellerslien.

Funnet mandag

Det var mandag kveld sauebonde Knut Eiken fant et skadet dyr. Ettersom et lam manglet, ble søk iverksatt med en kadavarhund.

— I en elv fant vi et drept lam. Dette dyret, og en sau, var beviselig tatt av ulv. Mest sannsynlig er det søndag kveld ulven har vært i saueflokken, for de var rolige søndag ettermidddag.

— Vi er ute på heia og leter nå etter dyr som er savnet. Dette for å avklare om lammene er skadet eller drept. Så langt savner jeg seks lam, som jeg frykter ligger døde i Landdalen, legger Eiken til.

Ikke oversikt

Også sauebonde Olav Inge Eiken mangler noen lam fra samme område som hans nabo, Knut Eiken.

— Jeg kunne se at i alle fall tre lam er savnet. Om det er noen flere, eller færre, var litt vanskelig å få oversikt på tirsdag kveld da det ble seint, sier han til Fædrelandsvennen.

— Onsdag må jeg ut på en ny tur og få en fullstendig oversikt på hvordan det står til med dyrene. Vi er flere som har dyr i samme område, så det er litt vanskelig å få full oversikt, legger han til.

Måtte avlives

Statens naturoppsyn (SNO) har mandag og tirsdag undersøkt en sau og fire lam i Landdalen i Eiken i Hægebostad kommune.

— Fire av dyrene var skadet og et var dødt. Et av de skadde dyrene ble avlivet. Det er sannsynliggjort at dyrene er tatt av ulv, ifølge SNOs rapport.

— Det ble påkjørt en ulv i Eiken i Hægebostad natt til 30. juni i år. Vi regner det som usannsynlig at denne ulven har forårsaket skadene, understreker Hellerslien.

Fikk rett

— En stor andel av utvandrende ulv som felles som skadegjørere har sitt opphav i Sverige, har Jon Erling Skåtan i SNO tidligere påpekt overfor Fædrelandsvennen.

Han spådde tidligere at det går kun kort tid før en ulv på ny ble observert i Agder-fylkene.

— Jeg ventet egentlig bare på en melding i løpet av kort tid på at vi hadde et håndfast bevis på at ulven er tilbake, sier Skåtan.

— Den første sauen ble funnet mandag kveld, og har mest sannsynlig blitt tatt lørdag eller søndag. Fem dyr er tatt i Eikenområdet, legger han til.

Komplisert

Ettersom de skadde dyrene ble funnet ikke langt unna området der en ulv ble påkjørt for en uke tiden, var det i begynnelsen komplisert å fastslå om det var to ulver i området, eller ikke.

— Ett dyr ble funnet drept, og fire dyr var skadd. Det ene skadde dyret måtte avlives, opplyser SNOs mann.

— I dette tilfellet blødde dyrene da de ble funnet og det var heller ingen tegn til verk i sårene. Dermed var ikke sårene så gamle at den var den døde ulven som kunne stå bak, tilføyer han.