OSLO: Turid Berglund i Mattilsynet forteller at folk flest ikke kan gardere seg mot smitte fra mat når de drar på restaurantbesøk.

— Får man en kylling som er blodig i midten, så er det et dårlig tegn. Folk flest er klar over dette og vet å sende den tilbake, men de fleste matforgiftninger på spisesteder oppdager man ikke før det er for sent, sier Berglund til Fædrelandsvennen.

Buffet eldorado for virus

Hun forteller at det folk hyppigst blir smittet av er noroviruset. Dette magetarmviruset kommer ikke fra selve maten, men smittes fra mennesker og over på mat, gjerne som følge av dårlig hygiene.

Buffeter, der mange mennesker er innom og maten gjerne står lenge, blir raskt et eldorado for ulike bakterier og virus dersom noen har vært slurvete med håndvasken. I 2011 ble over 100 personer matforgiftet etter tre utbrudd på buffetservering, ifølge Folkehelsesinstituttet .

Samme år var viruset årsaken til nesten 30 prosent av alle utbrudd i Norge som skjedde på grunn av smitte via næringsmidler.

Halvparten av alle utbrudd

I tillegg er drikkevann og produkter av storfekjøtt de oftest registrerte smittesynderne. Nesten halvparten av alle bekreftede utbrudd av matforgiftning skjedde på spisesteder som restauranter, kafé, pub/bar og gatekjøkken.

— Det er vanskeligere å holde styr på mat til 100 mennesker, enn hjemme hos seg selv, men hoteller og restauranter skal ha rutiner for god kjøkkenhygiene. De skal holde maten varm og kald nok til å hindre at den blir dårlig, sier Berglund.

I tillegg til noroviruset er det bakterier som salmonella og campylobacter som hyppigst sørger for at folk blir syke av maten.

- Ta kontakt med Mattilsynet

Mistenker man at man har blitt matforgiftet anbefaler Berglund at man kontakter sitt lokale mattilsyn i tillegg til lege hvis man blir skikkelig dårlig.

— Det er derimot ikke sikkert at folk gjetter riktig på kilden til for eksempel norovirussmitte. Man kan like gjerne ha fått det fra ungen i barnehagen. Det er ikke sikkert at det er maten som er kilden, men når flere blir syke samtidig og ting tyder på felles smittested, er det viktig at vi avklarer dette, sier hun.