— Turistene synes Kristiansand er en fin by, men de synes ikke alltid det er nok attraksjoner i byen, i hvert fall ikke når du bare skal gå rundt på egenhånd, sier Randi Haukom, rådgiver i Kristiansand kommune (tidligere turistsjef).

Dårlig trådløst nett er noe av det utenlandske turister er misfornøyd med i Kristiansand. Ge Krempel fra Nederland, som Fædrelandsvennen møtte i vår, skulle gjerne hatt trådløst nett som turist i Kristiansand. Nå jobber turistnæringen for at turistene skal få det, slik at bilder fra byen blir spredt på sosiale medier. Krempel opplevde Kristiansand sammen med med Marcia Heemskerk, Joke Loots og Wil Heemskerk. Foto: Kjetil Reite

En undersøkelse som Kristiansand havn gjorde blant cruiseturister i sommer, viser at samtlige av de rundt hundre spurte klaget over at det var «lite å gjøre og se» i Kristiansand.

I tillegg kom det klager på at forretninger ikke tar dollar og euro og at tiggerne er plagsomme. De klager også på at attraksjoner som festningen og Kristiansand domkirke i Kristiansand sentrum har vært stengt når de har vært i land.

— Vi tar dette som en pekepinn på hva vi kan forbedre. Dette er med på å trekke oss videre slik at vi kan tilby enda mer for turistene i hele regionen, sier Thomas Granfeldt, assisterende havnedirektør i Kristiansand havn.

Lite kjent

Også Innovasjon Norge har undersøkt hvordan turistene opplever de forskjellige regionene i Norge. Deres turistundersøkelse viser at Kristiansand har de mest fornøyde turistene så lenge man spør nordmenn.

Men Kristiansand og resten av Sørlandet klarer derimot ikke å tiltrekke seg så mange utenlandske turister som resten av landet.

Utenlandske turister etterspør nemlig andre attraksjoner og opplevelser enn nordmenn når de reiser til Sørlandet.

— Sørlandet har ikke klart å skape seg samme posisjon som andre deler av landet. Utenlandske turister liker sommer og bading, men de oppsøker i større grad aktiviteter og attraksjoner enn nordmenn. Der har ikke Sørlandet den samme posisjonen som andre regioner, sier reiselivsdirektør Per-Arne Tuftin.

Les også:

Opplevelser

Han sier cruiseturister er en like sammensatt gruppe som de andre turistene. Det betyr at det også blant cruispassasjerene finnes turister som er interessert i å bruke mye penger hvis attraksjonene er gode nok.

Siden turistene ikke finner attraksjoner som nordlys og fjorder på Sørlandet, må landsdelen bli flinkere på å skape egne attraksjoner og aktiviteter.

— Min mening er at Sørlandet ikke bare må fokusere på Sørlandsidyll, men satse på aktiviteter over hele landsdelen. Det kan være både matopplevelse, kulturopplevelser og friluftsaktiviteter, mener Tuftin.

Les også:

Ifølge turistundersøkelsen fra Innovasjon Norge, er det nemlig en viktig forskjell mellom Sørlandet og andre deler av landet. Mens nordmenn og utledninger vil oppleve det samme i Nord-Norge og Vestlandet, er det annerledes på Sørlandet. Her ønsker nordmenn dyrepark og strender, mens det er mindre interessant for utledningene.

Koselig by

Turistene som er spurt i havnas undersøkelse, er langt fra bare misfornøyde. De synes Kristiansand er en koselig og ren by. De skryter også av blomstene, været og Odderøya.

— Vi som turistkontor kan jo ikke skape attraksjoner, men hvis vi først har fått dem til å se Baneheia eller Odderøya, er de ofte veldig fornøyde, sier Randi Haukom.

Thomas Granfeldt mener bedre aktiviteter for turistene må være en av de viktigste oppgavene for turistnæringene.

— Vi er nødt til å være tålmodige og prøve å utvikle gode og ekte tilbud. Andre steder har forsøkt i sju - åtte år før de har klart å få trafikk på tilbudene sine.

Ifølge Domkirken menighet er det heller ikke tilfelle at Domkirken ofte er stengt. De har åpent hver dag og skal ha hatt flere tusen cruiseturister innom i sommer.

300 kroner

Cruiseturistene som gikk i land i Kristiansand, la igjen 300 kroner hver ifølge undersøkelsen. Utgifter til aktiviteter er ikke inkludert.

Les også:

Det har vært 77 cruisanløp i Kristiansand i år, mot 58 anløp i fjor. Fram til slutten av august hadde Kristiansand havn hatt inntekter på 4,1 millioner fra cruiseskipene.

Det viser tertialrapporten fra Kristiansand havn.