— Utgangspunktet er fantastisk. Her skal vi legge til rette for en av de største konsentrasjoner av kompetansearbeidsplasser på Sørlandet, sa Ansgar Gabrielsen til formannskapet i Kristiansand onsdag.

I fjor ble den tidligere helseministeren leid inn av Kristiansand kommune som konsulent for planen om en ny helsebydel på Eg, der dagens sykehus ble etablert i 1990. Administrasjonen i kommunen sluttfører nå forslaget til reguleringsplan med svimlende 300.000 kvadratmeter bebyggelse i mellom tre og åtte-ni etasjer - inkludert dagens 90.000.

Ideen er at sykehuset og universitetet skal være kjernen i helsebydelen. Disse skal så trekke til seg andre virksomheter.

- Dansegulv for bedrifter

Selv om størstedelen blir til Sørlandet sykehus, åpner også planen for så som sykehjem, tannlege, fysioterapi, kiropraktor og forskning.

— Én pluss én må bli tre. Det må være interessant for både offentlige og private å etablere seg her, og for innbyggerne i landsdelen å benytte tjenestene. Vi må lage et dansegulv for småbedrifter innen helse og omsorg i videste forstand, sa den kjente konsulenten fra Lindesnes, som har bistått to lignende prosjekter i Oslo, der blant annet Diakonhjemmet utvikles for 2,5 milliarder kroner.

- I have a dream... to realise this, la han til.

Et dansk arkitektfirma presenterte i fjor denne illustrasjonen av det fremtidige helsebydelen på Eg, med ny bro over Otra, nye sykehusbygg, pasienthotell, forskningsbygg og en samling av både private og offentlige helserelaterte virksomheter. Foto: Jull Frost Arkitektfirma

Tanken er også at en ny videregående skole skal lokaliseres til området, samt at universitetet får solid fotfeste.— Hvorfor plasseres videregående skoler «in the middle of nowhere»? Undervisning er samarbeid og integrasjon, ikke bare på universitetsnivå, mente Gabrielsen.

I tillegg kommer støttefunksjoner som barnehage, servering, forretning, sykehushotell og treningssenter. Ny bro over Otra sikrer logistikken.

— Det handler om å få arbeids- og besøksintensiv virksomhet tett på sentrum, så vi kan legge til rette for miljøvennlig transport. En slik bydel med solide aktører er også viktig for å styre næringslivet i Kristiansand, mente Erik Sandsmark, rådgiver i by- og samfunnsenheten i Kristiansand kommune.

Blar opp av egen lommebok

Byutviklingsstyret får planen til behandling i slutten av mai. Gabrielsen har derfor gitt følgende råd til kommuneplanleggerne:

— Gjør det så fleksibelt som mulig. Morgendagens helsebehov blir ikke som gårsdagens, så legg minst mulig begrensinger på deg selv. Vi må ikke næringsutvikle for meieristruktur fra 1950-tallet.

Folks lommebok tilsier at de er villig til å betale for noen tjenester.

Apropos morgendagen, spår den tidligere helsetoppen at private helsetjenester har gode kår i vente.

Prosjektleder Per W. Torgersen ved SSHF. Foto: Arkivfoto

— Folks lommebok tilsier at de er villig til å betale for noen tjenester. I dag treffer man ganske mange mennesker på flyet underveis til behandling et eller annet sted i Europa, påpekte han.Styret for Sørlandet sykehus vedtok i februar at det skal være tre sykehus på Agder, men at hovedsykehuset skal ligge i Kristiansand.

Sykehuset planlegger milliardinvesteringer på Eg de neste årene. Første ut er nytt psykiatribygg til mellom 700 og 900 millioner kroner, ferdig i 2019/20.

— Flaskehalsen er godkjenning i styret i Helse Sørøst, og statlig finansiering. Det tar lengre tid for oss å få finansiering enn for dere å få godkjent reguleringsplan, sa prosjektleder Per W. Torgersen fra sykehuset.

Det har vært drevet sykehus på Eg helt siden 1881, den gang som et av landets største psykiatriske asyl.