ARENDAL: Lagmannsretten har kommet til at de tiltalte skal dømmes likt, slik påtalemyndigheten ba om. Ifølge dommerne har alle vært med under overgrepet. To av de tiltalte voldtok kvinnen og medvirket til hverandres voldtekt. Tredjemann la til rette ved å utøve vold mot kvinnen.

— De har begge vært seg bevisst at voldteken har skjedd ved utøvelse av grov vold. Tiltalte nr. 1 har begått denne voldsutøvelsen som satte de to andre i stand til å voldta fornærmede i fellesskap. Hans medvirkning er derfor av særdeles graverende karakter, skriver lagdommer Ivar Danielsen i dommen.

- Presis og nøktern

De tiltalte erkjente seg ikke skyldig da de møtte i Agder lagmannsrett i forrige uke. De tre polakkene på henholdsvis 31, 37 og 51 år ble alle dømt til seks års fengsel i Aust-Agder tingrett.

— Saken står bevismessig i det alt vesentlige i samme stilling for lagmannsretten som den gjorde for tingretten, skriver retten.

Mennene ble også i lagmannsretten dømt til seks års fengsel, samt å betale kvinnen 300.000 kroner i oppreisningserstatning.

— Fornærmede var presis, men nøktern i sin fremstilling av hendelsesforløpet. Hun er fortsatt sterkt følelsesmessig berørt. Forklaringen fremsto som svært troverdig, skriver retten dommen.

Lagmannsretten mener også at 23-åringens forklaring stemmer godt overens med de øvrige omstendighetene i saken.

— Særlig vitneforklaringer fra naboer som hørte skrik, de skader fornærmede var påført og det faktum at hun løp fra stedet nesten naken og ut på gaten i panisk tilstand. Her møtte hun tilfeldige personer, og sa at hun var blitt voldtatt, står det i dommen.

- Uklare og varierende

Lagmannsretten mener derimot at polakkenes forklaringer spriker og framstår som lite troverdige.

— De tiltalte er mer uklare og varierende i sine forklaringer. Det viktigste er imidlertid at forklaringene vanskelig lar seg forene med andre omstendigheter, skriver Danielsen.

15 vitner ble avhørt i løpet av rettssaken, og to sakkyndige uttalte seg. Lagmannsretten har kommet fram til at overgrepet varte i to timer, og at de tiltalte utnyttet en svært sårbar person.

Utnyttet sårbarheten

— Slik fornærmede fremsto da de møtte henne, og frem til overgrepene startet, forsto de tiltalte at hun var en sårbar person og har utnyttet dette. Krenkelser av denne karakter er egnet til å skade en person for livet psykisk. Dette gjelder særlig for personer som er svekket på forhånd. Dette ville de tiltalte forstått dersom de hadde vært edru, står det i dommen.

Etter opplesning av dommen varslet forsvarerne til de tiltalte at dommen vil bli anket til Høyesterett. Forsvarerne har imidlertid ennå ikke innlevert støtteskriv som beskriver hva det ankes over.

Normalt behandler bare Høyesterett anke over straffeutmålingen, og ikke skyldspørsmålet. Da må det i så fall foreligge saksbehandlingsfeil eller lovanvendelsesfeil.

Dommen er enstemmig.