ARENDAL: Freddy de Ruiter fikk 51 av 57 stemmer, og seiler dermed inn som en solid førstekandidat. Resten av stemmene var blanke, og de kom sannsynligvis fra Lillesand og Birkenes – der motstanden mot de Ruiter er stor.

Freddy de Ruiter (43) fra Arendal har vært kontroversiell i vestre deler av Aust-Agder, blant annet fordi han er uttalt motstander mot fylkessammenslåing – og er kjent for en konfronterende linje mot vest.

Nå vil han snakke med partifellene vest for Kaldvell.

— Vi er enige om sammfunnsretningen, men er uenige om noen lokale saker, som fylkessammenslåing, sier de Ruiter etter nominasjonsmøtet.

De Ruiter er inne i sin andre periode som stortingsrepresentant, og er medlem av transport- og kommunikasjonskomiteen.

Han er glad for at det nå går mot fire nye år.

— Jeg er overlykkelig. Det var litt diskusjon, men med 51 stemmer er dette klart, sier politikeren. Han vil ikke telle tapte slag på seierens dag.

— Jeg skal snakke med dem i vest. Vi blir nok ikke enige i alt, men vil i samme retning, sier de Ruiter.

De Ruiter var nominasjonskomiteens førstevalg. Bak seg på lista får han Line Vennesland fra Evje og Hornnes, Tellef Inge Mørland fra Arendal, Kristine Hallingstad fra Lillesand og Andre Pedersen fra Grimstad, Aina Adriansen Munthe (Lillesand), Per Kristian Lunden (Risør), Sig Tove Aasen (Iveland), Bård Nylund (Gjerstad) og Sunniva Folgen Høiskar (Arendal)Helge Røed fra Lillesand gikk sterkt imot førstekandidaten.

— Vi har en tendens i partiet til å være for snille i nominasjonen. Vi må stille krav til dem vi velger. For åtte år siden trodde vi skulle se en som kjempet for Sørlandet. Det har vi ikke sett noe til. Vi har sett en anonym mann, som har vært tilskuer til den viktige debatten. Vi fra Lillesand har følt at han ikke har vært vår representant på Stortinget. Han har vært veldig aktiv i regiondebatten, og hatt en brodd mot det som har vært våre interesser, sa Helge Røed fra talerstolen.

Laila Øygarden var dem som reagerte på Røeds innlegg.

— Freddy har vært en god representant, som er lett å komme i kontakt med og som jobber for hele fylket, sa Øygarden.

Etter nominasjonsmøtet var Lillesands-delegasjonen klare på at de måtte fokusere på vi står foran et stortingsvalg.

— Vi må be folk stemme for en fortsatt rødgrønn regjering, med Jens Stoltenberg som statsminister. Da er det viktig med støtte også fra Aust-Agder. Vi kan få inn to kandidater, sier valgkampsleder i Lillesand, Gro Bråten.