VENNESLA: — Jeg sjekket føremeldingen på hjemmesiden til Midt-Agder friluftsråd og så at det var kjørt opp her. Dette er årets første skitur for oss, sier Kathrine Lindekleiv fra Vennesla.

Femåringen nikker beskjedent ja på spørsmålet om at det var gøy å gå på ski igjen.

— Hva smører dere med?

Bruk gamle ski

— Hun går på smørefrie ski, men jeg bruker noen trege ceroski, forteller Kathrine Lindekleiv, smiler og legger i vei på en ny runde.

Da Fædrelandsvennen møtte dem på Sandrip i Vennesla mandag ettermiddag var mor og datter ute på sin første runde i den korteste lysløypa. På morgenkvisten hadde Vennesla kommune tråkket hele lysløypa med tråkkemaskin. Den korteste løypa rundt stadion er preparert for begge stilarter, den lengste kun for skøyting. Her er det fortsatt litt for lite snø, og det anbefales å bruke gamle ski.

Ifølge Friluftsrådets føremelding er snødybden på Sandrip 16 centimeter, temperaturen minus åtte.

Alle lysløyper tråkket

Daglig leder Per Svein Holte sier oppkjørte løyper 3. desember er nokså tidlig sammenlignet med tidligere vintre.

— I fjor fikk vi den første kjøremeldingen 6. desember og i 2010/11-sesongen allerede 26. oktober. Utover Sandrip, er det tråkket såle i alle lysløyper i Kristiansand, samt flerbruksløypa på Kongsgård og fra UiA-Gill, sier Holte.

I Kristiansand er snødybden målt til 10 centimeter.

Skal vi tro yr.no biter vinteren på Sørlandet seg fast. Langtidsvarslet fram til 12. desember viser at temperaturen vil ligge på mellom minus fire og 12 grader. Det er meldt noe mer snø fra kommende søndag. Ellers for det meste opphold og pent vær.

Starter snøkanonene

Styreleder i Sandripheia fritidspark, Eivind Drivenes, forteller at tre snøkanoner vil starte snøproduksjon fra mandag ettermiddag/kveld.

Det er foreløpig ikke laget kunstsnø.

— Snøproduksjonen skal koordineres med annen drift i Vennesla kommune. Men nå skal vi i gang. For å oppnå best resultatet, er vi avhengig av temperaturer på minus åtte grader eller lavere. Vanntemperaturen er foreløpig også litt for høy (fire grader), forteller Drivenes.

Han sier kunstsnøproduksjon er dyrt.

— For å legge snø i asfaltløypa, den korte lysløypa og hoppbakken, koster det 100.000 kroner.