KRISTIANSAND: Tirsdag kveld er det ventet storinnrykk av demonstranter på Torvet i forkant av oppvekststyrets møte klokka 17.00. — Jeg kan ikke si noe om det, fordi jeg ikke vil foregripe vurderingene i budsjettprosessen. Det vil være uryddig å kommentere enkelte sentrale temaer når vi er midt oppi diskusjonen, uttaler Arvid Grundekjøn (H) til Fædrelandsvennen.

Selv om oppvekstpolitikerne skulle uttrykke ønske om å beholde Justvik skole, betyr det i praksis ingenting.

Det er bystyret som 12. desember fatter den endelige beslutningen, etter at Høyre, KrF, Frp og Pp har landet budsjettforhandlingene i løpet av to-tre ukers tid.

— Ikke svakere tilbud

Ordføreren sier at i et budsjett må det gjøres noen vanskelige valg, uten at han vil kommentere eget eller partiets standpunkt i saken.

— Det er sånn i en forhandling at man ikke bør gå inn med fire streker under svaret. Hvis det er 20 variabler, må man se alt i en større sammenheng, påpeker Grundekjøn under en pause i kommunalutvalgets møte tirsdag.

- Kan dere være villige til å samle 800 elever på samme skole?

— Det er ingen vits å gå inn på delelementer. Men det er ikke sånn at store skoler gir svakere pedagogisk tilbud, etter det jeg har lest i avisen, svarer han.

Frps gruppeleder Tor S. Utsogn (Frp) har tidligere uttrykt støtte til Justvik skole, men også han modererer seg nå:

— Vi kan ikke være sektorpolitikere, men må se kommunens økonomi under ett.

Slår sammen administrasjonen?

Oppvekstsektoren (skole/barnehage) pålegges å spare hele 76,5 millioner kroner i perioden 2013–16. Derfor foreslår rådmannen å legge ned Justvik skole fra 2016, mens ungdomsskolen på Havlimyra utvides med barneskole til 104 millioner kroner.

Alternativt kan man for eksempel rehabilitere Justvik skole og utvide Fagerholt, noe som koster 25 millioner kroner mer i investering, pluss 2,2 millioner i årlig drift.

Aps gruppeleder Mette Gundersen sier at en mulighet som ikke er nevnt i saken, er å beholde Justvik skole, men slå sammen administrasjonen med Havlimyra for å spare noen kroner.

— De to siste gangene det har vært snakk om skolenedleggelser har ikke avgjørelsen falt før i bystyret, og begge gangene har vi gått imot rådmannens innstilling, poengterer hun.