VENNESLA: — Det er påvist E.coli hos tre nye barn, så derfor har vi besluttet å stenge barnehagen i tre dager, forteller oppvekstsjef i Vennesla kommune, Kristin E. Robstad til Fædrelandsvennen.

Tirsdag ettermiddag fikk kommunelegen svar fra laboratoriet på Sørlandet sykehus: tre nye tilfeller med E.coli-varianten ehec.

Før helgen ble to barn syke. Det utløste E.coli-alarmen i bygda.

— Dette er ikke den mest farlige bakterien, men det er likevel all grunn til å ta dette på alvor, så derfor stenger vi Smååsane onsdag, torsdag og fredag. Vi satser på å åpne igjen mandag, sier Robstad.

Prøver av alle

Hun forteller at det skal tas prøver av samtlige ansatte og barn. Det arbeidet starter onsdag morgen.

Samtidig skal den kommunale barnehagen vaskes fra vegg til tak på nytt.

— Det blir en ny runde med rengjøring, sier Robstad.

Alle foreldrene er varslet om stengingen fra onsdag morgen. Tirsdag var også Mattilsynet på inspeksjon i barnehagen. De har intensivert arbeidet med å finne smittekilden.

Trolig samme bakterie

Folkehelseinstituttet undersøker om det er samme bakterie hos alle de fem barna. Mest sannsynlig er det den samme E. coli-bakterien som to barn fikk påvist forrige uke.

Kommunelege 2 i Vennesla, Per Kjetil Dalane, sier at man ennå ikke vet eksakt hvilken undergruppe av ehec-bakterien dette er.

— Det jeg kan si er at 15 prosent av dem som får den farligere varianten - o157 - blir alvorlig syke. Varianten som trolig er påvist her - o003 - gir en lavere prosentandel syke, sier han.

Ingen av de fem barna har blitt alvorlig syke.

— Vi vet ikke nok om sykdomsforløpet ennå, og bakterien kan gi et alvorlig sykdomsforløp hos enkelte. Men det ser positivt ut så langt, sier han.

Alvorlige utslag av ehec kan lede til blodig diaré og nyresvikt.