Hvordan var det å flytte inn i nye lokaler? — Det var morsomt, en spennende prosess. Men å flytte og pusse opp samtidig, er mer jobb enn man tror. Og vårt nye lokale er tre ganger så stort!

Hvorfor er bunad viktig? - Bunader er tradisjonsbærer og mange bunader går i arv i flere generasjoner. Bunader er en bærebjelke i vår kulturarv.

Er det noen nye trender i bunadsverdenen? - Kanskje ingen nye trender, men bunader er i stadig utvikling. Vi på Husfliden er stadig på museer for å hente ideer til nye elementer, eksempelvis farger. Det er ikke lenge siden vi tok i bruk stripen nederst på stakken. Så om det er nytt, i den forstand at kundene ikke har sett det før, har det eksistert på museene. Men rekonstruksjon er et kostbart og ressurskrevende arbeid.

Hvordan er konkurransen fra Kina-bunader? - For det første er vi landets største leverandør av Vest-Agder-bunader. I tillegg formidler vi alle typer bunader. Vi er veldig sterke. Og vi har kompetanse. Alle som syr for oss har fagbrev i bunadstilvirkerfaget eller som skredder. Fagkunnskap er vårt sterkeste kort.

Helt objektivt, hvilken bunad er den vakreste? - Det har jeg tenkt på mange ganger og jeg har vært på mange bunadsmesser. Svaret må bli Vest-Agder-bunaden, fordi den har glade farger som rødt eller grønt, litt sort og store mengder sølv. Det er staselig. Den skiller seg ut. Damenes hodeplagg er også fargerik og flott – og heldigvis populær.

Hva er din bakgrunn? - Jeg har lærerbakgrunn, med kunst og håndverk fra høyskolen. Og tilleggstudier innenfor organisasjonsutvikling. Før jeg ble daglig leder i Husfliden jobbet jeg enten i skoleverket eller som butikksjef. Men nå har jeg vært her i fire år.

Du kommer fra opprinnelig fra Estland. Er det noe du savner ved Norge? - Ingenting. Estland og Sørlandet har veldig lik kultur – og håndverkstradisjoner. Det er derfor jeg føler meg så hjemme, helt siden jeg kom for 18 år siden. Jeg studerte i Tallinn, men kommer fra Perna. Der har jeg et sommerhus. En fantastisk fin by.

Fritiden? - Jeg elsker å lese, er en skikkelig lesehest. Og selvfølgelig er jeg glad i kunst og håndverk. Jeg går også mye på tur, trenger jo mosjon.

Hvordan er det å jobbe i en bedrift som snart runder nitti? - Vi er en sterk bedrift, med solid økonomi, gode kolleger og verdens skjønneste sjef i Mandal. Jeg er veldig, veldig heldig.