ARENDAL: — Vi gjør dette for å redusere ulempene som fylkesgrensene medfører i dag, sier gruppeleder Kåre Gunnar Fløystad (Sp).

Han har nå fått gjennomslag for at fylkeskommunen skal utrede om det er mulig å ha fritt skolevalg for elever i Aust-Agder både i Vest-Agder og Telemark.

Det er helt vanlig at elever fra et fylke kan gå på en videregående skole i et annet fylke. De senere årene har trenden vært den at antall elever fra Vest-Agder som går på skoler i Aust-Agder har økt, mens motsatt vei viser tallene faktisk en reduksjon.

I 2008 var det 186 elever fra Aust-Agder som gikk på videregående skoler i Vest-Agder. I 2012 er dette tallet redusert til 130 personer, viser en oversikt fra Aust-Agder fylkeskommune. Tabellen viser kun antall, ikke prosenter.

Studiespesialisering

Andre veien har antall elever som krysser grensen over til Aust-Agder økt fra 90 elever i 2009 til 120 elever i år. For elevene i Vest-Agder er det mest populært å søke studieplass ved Setesdal videregående skole, og da spesielt studiespesialiseringen ved Hornnes videregående.

En av hovedargumentene for at fire kommuner nå søker overflytting fra Aust-Agder til Vest-Agder er tilbudet til videregående opplæring i eget fylke for elever i disse kommunene. For enkelte elever er transport til og fra videregående opplæring så vanskelig at man må bo hjemmefra.

Ivelands situasjon

Denne situasjonen er spesielt prekær i Iveland kommune. Kommunen har i år 41 elever i videregående skoler, 23 av disse går på skoler i Vest-Agder, 18 går på skoler i Aust-Agder.

— Vi ønsker en utredning rundt dette fordi vi ser at skysstilbudet i fylket ikke alltid henger sammen med skoletilbudet, sier Fløystad, og peker på at dette er en problematikk for Aust-Agder både øst og vest i fylket.

— Vi ønsker ikke at elever skal gå på skoler de ikke ønsker å gå på, vi ønsker motiverte elever som kan gå på den videregående skolen de føler det er enkleste å komme til og som de ønsker å gå på. Elever må ikke til Arendal hvis det er på skolen i Vennesla de ønsker å gå.

Fylkesgrense

— En av de største hindringene i dag er fylkesgrensene, derfor ønsker vi å gjøre noe med den ulempen, og foreslår fritt skolevalg. Administrative grenser som en fylkeskommune skal ikke hindre dette, mener Fløystad.

- Men er du sikker på at det er plass til flere elever i Vest-Agder, som jo har inntaksregioner?

— Det må utredningen finne ut av, men det forutsetter jeg. Vest-Agder fylkeskommune har jo åpent sagt at de ønsker fire nye kommuner velkommen inn i fylket, da må de ha plasser. Dette utgjør jo ingen forskjell om fylkesgrensene er de samme, sier Fløystad, som er sterk motstander av at fire kommuner skal få lov til å bytte fylke.

Gro-Anita Mykjåland Foto: Tore-Andr Baardsen

Ordfører i Iveland, Gro-Anita Mykjåland , synes forslaget er meget godt og håper det blir en realitet.— Jeg stiller meg meget positivt til dette. Uansett må vi ha en god debatt om at elever som bor i distriktene skal ha et godt skoletilbud og gode skyssordninger. For meg er også dette et spørsmål om levekår og en debatt om indre og ytre Agder, sier Mykjåland.

- Endrer dette noe i forhold til søknaden om fylkesoverføring?

— Nei.