GRIMSTAD/ARENDAL: — Med tanke på historien som følger denne saken, så ble det en veldig spesiell opplevelse for de politifolkene ved Grimstad politistasjon som var på jobb. Bortsett fra en politistudent, så var samtlige som deltok under aksjonen tidligere kolleger av Børge Ivarsen, forteller politistasjonssjef i Grimstad, Terje Gundersen, til Fædrelandsvennen.

Politimannen Børge Ivarsen jobbet ved Grimstad politistasjon i en årrekke. Han ble drept på jobb 4. mars for to år siden da han skulle plassere en spikermatte i veibanen ved Grimstadporten.

Ivarsen hadde minutter før fått beskjed om at en bilfører hadde unndratt seg kontroll ved Harebakken i Arendal og kjørt i høy hastighet sørover på E 18. I ettertid viste det seg at sjåføren hadde ranet til seg fluktbilen med kniv i Drammen.

Mange likhetstrekk

Tirsdag ettermiddag oppstod en nærmest tilsvarende situasjon. Den samme raneren hadde truet til seg en bil med kniv i Kristiansand og satte kursen mot Grimstad. Det oppstod en politiforfølgelse i høy hastighet og politiet valgte å bruke politisperring og spikermatte for å stanse desperadoen.

Bare 600 meter fra stedet hvor 29-åringen drepte Ivarsen, svingte han av E 18 og inn på riksvei 420 mot Fevik.

Fluktbilen, en Volkswagen Lupo, ble torpederte inn i en lyktestolpe. Politidrapsmannen ble pågrepet mens han satt inne i bilen. Foto: Ernest Boswarva

— Da forfølgelsen nærmet seg Grimstad, visste politifolkene her på stasjonen hvem det var som førte bilen. Det gjorde aksjonen veldig spesiell. Det var nok mer adrenalin i blodet hos politifolkene enn under normale omstendigheter.Det deltok to patruljebiler fra grimstadpolitiet under forfølgelsen onsdag. Det var den ene politibilene som til slutt klarte å sette raneren ut av spill på Nedenessletta i Arendal.

Med stor kraft torpederte politibilen raneren inn i en lyktestolpe slik at flukten tok slutt.

Politiet planla først å stoppe raneren ved Engene kirke. Men på grunn av mye trafikk på det aktuelle tidspunktet, ble sperringen flyttet østover mot Nedenes.

Omkring 500 meter før Fevikveien svinger ned mot E 18, stod politiet klar med en sperring. Operasjonsledelsen ga tillatelse til torpedering og 29-åringen ble stanset ved et industriområde.

Politiet hadde plassert ytterligere en sikring noen hundre meter lenger øst.

Jobbet drapsnatten

Politimannen Jan Petter Johansen var innsatsleder på skadestedet hvor 29-åringen i går ble torpedert på Nedenes. Johansen var også på jobb i Arendal natten da Børge Ivarsen ble drept ved Grimstadporten.

Han var en av de første politifolkene som kom til ulykkesstedet.— Ja, det er riktig at jeg kom til ulykkesstedet like etter hendelsen, sier Johansen til Fædrelandsvennen. Ut over det ønsker ikke Johansen å kommentere saken.

Etter politiaksjonen tirsdag sa han imidlertid til Fædrelandsvennen at 29-åringens tidligere handlemåter gjorde det viktig å få stanset ham raskt.

— Vi var godt kjent med historikken hans. Derfor var det ekstra viktig å få stoppe han, sa Johansen til Fædrelandsvennen.

Politifolkene som deltok under gårsdagens aksjon på Nedenes samlet seg på Grimstad politistasjon tirsdag kveld.

— De ansatte møttes til et debriefingsmøte etter aksjonen hvor de fikk snakket ut om det som hadde hendt. Bakgrunnen for møtet var både at politifolkene hadde vært med på en krevende aksjon, men også det at minnene rundt Ivarsen-saken kom så tett på igjen, sier politistasjonssjef Terje Gundersen.