VENNESLA: — Jeg må si at det er tøft å måtte kutte i skolen. Samtidig har vi tall som tydelig viser at Vennesla driver en dyrere skole enn mange andre kommuner vi kan sammenligne oss med, sier rådmann Svein Skisland.

Han hadde et lønnlig håp om at endringer i skolestrukturen ville løst innsparingskravet på fire millioner, med helårsvirkning fra 2014. Men politikerne sa nei til å legge ned én skole. Både Hunsfoss og Kvarstein ble reddet.

En kostbar skolestruktur og 25 millioner til spesialundervisning i året– av et totalt skolebudsjett på 160 millioner – er grunnen til at grunnskoleutgiftene i Agders femte største kommune er for høye, ifølge Skisland.

Han ser ingen annen løsning enn å kutte seks lærerstillinger. Vennesla kommune har i dag 208 pedagoger ansatt på åtte skoler.

— Hvor skal du ta disse stillingene fra?

— Det må bli i forhold til klassestørrelse, lærertetthet og spesialundervisning. Vi bruker for mye penger på skole, mener rådmannen.

Parallelt med skolekutt, får Vennesla ungdomsskole tilført fem nye lærerstillinger neste år. Pengene kommer gjennom et statlig, fireårig prosjekt.