OSLO: — Tallene fra Kari Henriksen (Ap) kjenner vi ikke igjen. Mange kommuner vil tjene på vår inntektsmodell, sier Gitmark

Det var lørdag Kari Henriksen i Fædrelandsvennen la fram tall beregnet av Kommunaldepartementet i juni i år. De viser hvordan kommuneøkonomien ville sett ut med Høyres skatteopplegg i kommuneproposisjonen for 2013. Tallene stammer fra en brevveksling mellom Høyres Bent Høie og kommunalministeren. I brevet kommer det fram at beregningene ikke er fullstendige.

— Vi kjenner rett og slett ikke igjen tallene, og departementet sier selv at en fullstendig beregning ikke lar seg gjøre. Derfor blir jeg forundret når Kari Henriksen klarer noe departementet ikke klarer, og legger fram disse tallene som om de kommer fra Høyre. Tabellen Henriksen la fram lørdag er rett og slett riv, ruskende feil, sier Gitmark.

Arbeiderpartiets stortingsrepresentanter har de siste dagene lagt fram tall fra denne tabellen i en rekke regioner i landet, og hevder at tallene stammer fra Høyre.

— Når Henriksen forsøker seg med at dette er Høyres tall, må hun først undersøke om de er det, og ikke forsøke å lure leserne, slik hun gjorde lørdag, sier Gitmark.

Ikke mer penger

Gitmark innrømmer at det neppe blir mer penger til kommunal sektor med en borgerlig regjering, men heller ikke mindre. Det mener han historien viser.

— Men vi ønsker en dreining i tildelingen av midlene. Det kan bety at noen kommuner vil vinne på dette, mens andre vil tape. Det har vi ikke laget en endelig liste over, sier Gitmark.

Høyre ønsker to vesentlige endringer i overføringene til kommunene. Gitmark mener de vil bety betydelig økte inntekter for blant andre Kristiansand, Lindesnes, Grimstad og Arendal.

— Vi ønsker å øke andelen av personskatten som blir igjen i kommunen. I dag er andelen på 40 prosent. Vi ønsker å øke denne til 50 prosent. Da vil kommunene får mer igjen for gode skatteytere.

Selskapsskatt

— I tillegg vil vi gjeninnføre at deler av selskapsskatten tilfaller kommunene. Dette ble tatt bort i 2007. Vi ønsker at 4,25 prosent av selskapsskatten blir igjen i kommunen, for Kristiansand kan dette bety opp mot 70 millioner kroner årlig. I tillegg vil vi innføre storbymidler igjen, det utgjør noen titalls millioner kroner. Det betyr at med vårt skatteopplegg vil Kristiansand som storby få vesentlig mer enn i dag, og ikke miste 3,7 millioner kroner, som Kari Henriksen hevder.

— Kari Henriksen sier hun også vil ha storbymidler til Kristiansand, men det har hun ikke fått gjennomslag for i egen regjering. Det at Kristiansand fikk storbymidler sist Høyre var i regjering, anser jeg for å være en av mine største politiske seiere. Storbymidler handler ikke om kun antall innbyggere, men også om at kommunen har reelle storbyproblemer. Det har Kristiansand.

Gitmark peker på at de kommuner som er gode på næringsutvikling vil øke skatteinntektene som følge av at mer av personbeskatningen blir igjen i kommunen og ikke minst fordi kommunene beholder litt av selskapsskatten. Det vil igjen føre til at kommunen, som med Høyres opplegg, mister skattekroner, kan utjevne dette selv gjennom en mer attraktiv næringspolitikk.