SIRDAL: Protestanter og presse kaller de opptil 44 meter høye mastene Statnett ønsker i Hardanger, for «monstermaster». Men kun et 50-talls av de 280 mastene ville blitt 44 meter målt til underkant av traversen. De fleste er planlagt som standardmaster på mellom 25 og 30 meter.

Dette skriver Stavanger Aftenblad.

På strekningen Feda i Kvinesdal til Tonstad i Sirdal har Statnett søkt om å forsterke dagens parallelle to 300 kV-linjer til 420 kV. Først skal det bygges en helt ny masterekke med 420 kV. Dernest skal den nyeste av de eksisterende, anlagt i 1978, oppgraderes til 420 kV før masterekken fra 1969 rives. Maksimal høyde blir som omsøkt i Hardanger.

Likestrømsledning

Statnett planlegger også en 1400 MW likestrømsforbindelse til Tyskland (NordLink) og kjøpte seg på forsommeren inn i et tilsvarende prosjekt kalt NorGer der Lyse også er med.

Begge forutsetter likestrømsledning i luftspenn fra ilandføring ved Vollesfjord i Flekkefjord, så vidt innom Kvinesdal og så stort sett parallelt med dagens masterekker til Øksendal eller Tonstad. Da får man en 120 meter bred kraftgate med tre parallelle master.

Blir begge tysklandskablene realisert, er det skissert ettermontering av en ekstra travers 12,5 meter over den nederste. Da blir total høyde inklusiv spir på likestrømastene inntil 63 meter.

Snakker man bare om høyder, er det nok andre som burde kvalifisere bedre til betegnelsen «monstermaster». Norgesrekorden finner vi ved Karmsundet der tre master er 143,5 meter høye.

Godt mottatt

Hans Jørgen Mørland er pressetalsmann for NorGer.

– Vårt prosjekt er gjennomgående positivt mottatt i Flekkefjord, Sirdal og Kvinesdal. Ved å legge kabelen inn til Vollesfjord slipper vi omstridt krysning av Listalandet som var et av alternativene i et tidligere prosjekt. Verken bredde eller høyde på linjevalget har vært konfliktfylt. Men vi har likevel fått noen innspill om mulig lokale tilpasninger, sier Mørland.

Sirdal, med tilslutning fra Flekkefjord, fikk likevel NVE til å pålegge NorGer å utrede alternativ sjøkabel i ferskvann fra Åna-Sira, i Lundevatnet og videre i Sirdalsvatnet til Finså. Men NorGer vurderte sjøkabel i et til dels svært dypt fjordsystem, uten tilgang fra leggefartøy, som praktisk talt umulig å gjennomføre.

Dagens to 300 kilovolt-linjer skal oppgraderes til 420 kV og trolig også suppleres med en tredje masterekke for 500 kV likestrøm. Bildet er tatt nær Laugstøl der linjene forsetter videre til Sirdal. (Foto: Hans E. H. Jacobsen) Foto: Hans E. H. Jacobsen