LILLESAND: Siden går turen til Birkenes, Evje og Hornnes og Arendal.

— Vi har skjønt at det er en sak som engasjerer. Det vi først og fremst må ta stilling til, er de fire kommunenes søknad om overgang til Vest-Agder. Så får det noen konsekvenser som vi må ta hensyn til, men det er først og fremst overgangsspørsmålet vi skal se på, sier Eirik Sivertsen (Ap) i Stortingets kommunal- og forvaltningskomité.

Sammen med Ingalill Olsen (Ap), er han på en todagersturné i Aust-Agder, for å høre lokale partifellers synspunkter i saken.— Vi er her for å lytte til de ulike meningene, sier Ingalill Olsen.

Provosert

I en debatt under Arendalsuka i sommer sa Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen til Fædrelandsvennen at partiet ikke kunne tillate at fire kommuner i Aust-Agder får flytte over til Vest-Agder.

— Da blir Aust-Agder et altfor lite fylke. Det blir som å slå sammen Agderfylkene via bakveien. Vi skal ha respekt for folkeavstemningen i Aust-Agder, der et betydelig flertall sier nei til fylkessammenslåing, sa Johansen den gangen.

Uttalelsen provoserte lokale Ap-politikere i de fire overgangskommunene, som henvendte seg til partiet for å få gi til kjenne sitt syn på saken. Det har ført til tirsdagens møterunde for Sivertsen og Olsen, som representerer Nordland og Finnmark på Stortinget.

— Grensen som skiller oss er helt unaturlig. Vi har utviklet et tett og godt samarbeid i Knutepunkt Sørlandet gjennom de siste årene. Det er å måtte forholde seg til to ulike administrasjoner i saker vi har felles, sier Arbeiderpartiets Leif Vagle.

Videre

I Arendal er det ventet at de to representantene får tegnet et annet virkelighetsbilde.

— Det er en vanskelig sak. Det at fire kommuner søker samtidig, tror jeg aldri før har skjedd, sier Sivertsen.