AGDER:- Litt opp i høyden er det fare for glatt føre. Det kan det være lurt å være obs på dette hvis man skal ut å kjøre, særlig dersom man skal til fjells. Har man ikke byttet til vinterdekk kan det være på tide å gjøre det nå, forteller Ina Wollertsen i StormGeo.

Respekt for andre trafikkanter

Også Jan Ivar Engebretsen i NAF, anmoder folk til å skifte dekk før vinteren kommer for fullt.

- Det handler om å ta ansvar og vise respekt overfor andre trafikkanter. Man trenger ikke nødvendigvis å forårsake en trafikkulykke, men man kan hindre andre trafikkanter ved at man for eksempel ikke kommer seg opp en bakke på grunn av dekkene man har, forteller Engebretsen.

Planlegging viktig

Engebretsen mener noe av det viktigste man kan gjøre er å planlegge i forhold til værmeldingen på denne tiden av året.

— Det første og enkleste man kan gjøre er å se gjennom vinduet. Følg med på værmeldingen og planlegg kjøringen deretter, sier han.

— Om sommeren er vi veldig flinke til å planlegge dagene ut ifra sola. Like flinke burde vi bli om vinteren til å planlegge dagene etter føre, men det er vi dessverre ikke, forsetter han. Han mener vi trenger en holdningsendring og at vi må bli mye flinkere til nettopp dette.

Han oppfordrer til å legge om til vinterdekk så fort som mulig, dersom man enda ikke har gjort det.

— Har man ikke lagt om til vinterdekk, og det er vinterføre, har man i henhold til norsk veitrafikklov ikke lov til å kjøre, understreker han.

Skru mutterne godt til

Engebretsen har en siste oppmuntring til bilistene.

- Sjekk at mutterne i hjulene sitter godt. Hvert år har vi flere tilfeller hvor en eller flere muttere har løsnet. Enkelte ganger resulterer det i at hjulet faller helt av, advarer han.