KRISTIANSAND: — Jeg kunne stoppet saken og sagt nei, men i lokaldemokratiets navn og av respekt for folkeviljen i de fire kommunene setter jeg i gang en grundig og ryddig utredning av spørsmålet om å bytte fylke. Det synes jeg vi skylder innbyggerne i disse kommunene, sier Navarsete til fvn.no.

Hun medgir at det er en demokratisk nøtt om man skal lytte til folkeavstemningen i Aust-Agder som sier nei til fylkesfusjon, eller om man skal lytte til folkeviljen i de fire kommunene, som sier de vil bytte fylke når det ikke blir fylkessammenslåing.

— Alle folkeavstemningene er lovlig holdt. Derfor er det riktig at vi nå setter i gang en grundig og skikkelig utredning som svar på de fire kommunenes søknad om overflytting. Dette er helt spesielle søknader. Vi har aldri før i Norge opplevd at fire kommuner vil bytte fylke, sier Navarsete.

Navarsetes partifelle, Iveland-ordfører Gro-Anita Mykjåland (Sp) jublet etter pressekonferansen på Kjevik i ettermiddag. En bedre start på sin ordførerperiode kunne hun ikke få. Og en bedre presang kunne hun ikke gi sin forgjenger i 16 år, Ole Magne Omdal, på hans avslutningsfest i Iveland bedehus i går kveld. Omdal har i alle år kjempet mot at en fylkesgrense skal skille Iveland fra Vest-Agder.

— Dette er veldig bra. Navarsete setter fart i prosessen og hun tar sikte på rask saksbehandling, sier Mykjåland.

Navarsete har beordret departementet til raskt å få utredningen ut på anbud. Deretter vil et privat eller offentlig utredningsbyrå/forskningssenter får vinteren til å finne svar på alle spørsmål. Til høsten vil hun legge fram en egen proposisjon for Stortinget, slik at Stortinget kan si ja eller nei før jul neste år.

En rekke spørsmål må utredes. Demokrati-hensyn, næringslivsspørsmål, konsekvenser for rest-Aust-Agder, konsekvenser for organiseringen av regional stat, men ikke minst spørsmålet om mandatfordeling i Stortinget.

— Vi har ikke svar nå, men overflytting kan bety endringer i antall stortingsrepresentanter fra Agder. Dette er svært kompliserte beregninger av befolkning, areal og så videre. Det kan se ut som Agder mister ett mandat til fordel for Nordland, sier Navarsete.

Kommunalministeren tror også på en viss smitteeffekt:

— Vi vet at Bykle, Bygland og Valle vurderer å sende liknende søknader om å bytte fylke, mens Åmli og Gjerstad vurderer Telemark. Det spørsmålet ser vi ikke på nå. Hva disse kommunene gjør, får vi komme tilbake til når de eventuelt søker. Men også utover i landet finnes det kommuner som har samme problemstillinger som Lillesand og de andre. Jeg ser ikke bort fra at vi kan få en smitteffekt, sier kommunalministeren.