OSLO: — Første møte viser at dette forumet vil få et meget stort potensiale, både i forhold til å skape ny politikk og en kraftfull samhandling for å løfte landsdelen, sier ordfører i Kristiansand, Arvid Grundekjøn.

Stortingsrepresentant Peter Gitmark, som også leder Agderbenken, sier dette:

— Velgerne ville ha høyrepolitikk og vi fikk mange svært sentrale verv i landsdelen. At vi nå skaper et organ hvor vi treffes kan bety svært mye. Vi skal ha fokus på samordning og konsensus – og politikkutvikling. Dette blir et organ som skal gjøre Sørlandet mindre preget av konflikt og mer preget av slagkraft og gjennomslag.

— Men er det et landsdelsorgan eller et Høyre-organ?

— Et landsdelsorgan med bare høyrefolk, sier Gitmark, mens Arvid Grundekjøn sier:

— I dette nettverket skal vi sammen løfte landsdelssakene, men selvsagt vil arbeidet også preges av at vi ønsker å forme og utvikle samfunnet med høyrepolitikken vi ble valgt på.

Første møte

Høyres ”eldsteråd” for Sørlandet møttes til første møte på Stortinget i går kveld. De gjennomførte et to timers politisk møte før de gikk ut på byen til felles middag. Målet er å møtes oftere enn to ganger hvert halvår. Disse er med:

  • Svein Harberg, stortingsrepresentant Aust-Agder

  • Peter Gitmark, stortingsrepresentant Vest-Agder

  • Terje Damman, fylkesordfører Vest-Agder

  • Bjørgulv S. Lund, fylkesordfører Aust-Agder

  • Arvid Grundekjøn, ordfører Kristiansand

  • Einar Halvorsen, ordfører Arendal

  • Arne Thomassen, ordfører Lillesand og leder i Knutepunkt Sørlandet.

Tema i går var oppstart, E 18 og E 39, Kjevik, havn og levekår. Høyretoppene ble enige om å jobbe videre for å komme opp med nye, konkrete løsninger i disse sakene.

Skal skape resultater

— Det er Peter og mitt initiativ. Vi kaller det for ”Sørlandsnettverket”, og det vil være et viktig bidrag når vi skal få løfte fram og få kraft til å gjennomføre Sørlandets viktigste politiske saker. Vi skal i fellesskap bidra til å løfte landsdelen, sier Svein Harberg.

Gitmark erkjenner at syv høyrepolitikere ikke utgjør et demokratisk valgt organ som kan tale på vegne av landsdelen, og at alle ordførerne representerer et kommunestyre hvor flere partier og ulike syn eksisterer, og ikke bare sitt eget parti.

— Dette blir ikke Høyres Agderråd, altså. Men ved godt samarbeid blir vi bedre talsmenn for Høyre, Vi skal skape politikk og vi skal koordinere politikk, sier Gitmark.

— Velgerne ga oss tillit. Nå må vi se hva vi som høyrepolitikere og ordførere kan gjøre positivt for landsdelen. Hvilke resultater kan vi skape? Vi har begge fylkesordførerne og ordførerne i de to største byene. Det er viktig at vi samordner oss og unngår konflikter. Vi møter i kraft av de oppgavene vi er tildelt. Jeg møter som leder av Knutepunkt Sørlandet, sier Lillesands Arne Thomassen.

- Kan dette bli et kammers hvor noen få i viktige posisjoner avgjør ting uten demokratisk innsyn og kontroll?

— Neida. Vi skal ikke vedta noe, men snakke sammen og koordinere oss. Det er bare positivt at vi gjør det for landsdelen, sier Thomassen.

- Hvorfor ikke alle?

Ingunn Foss (H) Foto: Torbjørn Witzøe

Høyres ordfører i Lyngdal, Ingunn Foss , synes det er noe merkelig at ikke alle høyre-ordførerne i landsdelen skal være med i ”Sørlandsnettverket. Hun bemerker også at det er noe underlig med et organ helt uten kvinner.

— Jeg vil ikke være kritisk, for det er flott at noen vil møtes for å få noe gjort for Sørlandet. Men jeg har aldri hørt om dette, og det er litt rart, sier hun, og fortsetter.

— I Lister-regionen er vi fire Høyre-ordførere. I Vest-Agder har Høyre tre kvinnelige ordførere. Det kunne jo være vi i Lister også hadde viktige saker å ta opp, og at gruppen hadde hatt godt av litt kvinnelig deltakelse, sier hun.

Gitmark sier gruppen måtte avgrenses ut fra størrelse. Derfor ble det bare plass til mennene med de aller mest sentrale posisjonene.

Advarer mot parti-markering

Bjørn Ropstad (Krf)

— Det er forskjell på å stå sammen i Høyre og å stå sammen i landsdelen. At disse ordførerne møtes, er helt greit. Alt samarbeid er fint. Men samtidig advarer jeg mot å innføre partipolitiske skiller i landsdelspolitikken. For det kan fort øke konfliktnivået, sier ordfører i Evje og Hornnes, Bjørn Ropstad .

— Noe av styrken de siste årene har vært at vi har stått sammen om landsdelssakene, og at vi ikke må skifte landsdelskamp etter hvem som vinner valg. Det helt sentrale er å skape tverrpolitisk enighet i landsdelssakene. At saken er poenget, ikke partiet, mener Ropstad.

Han regner det også som en selvfølge at høyrefolkene representerer sine kommunestyrer og ikke bare sitt parti. Han sier det også er viktig at Peter Gitmark som leder av Agderbenken ikke bare lytter og samarbeider med ordførere i eget parti, men representerer hele landsdelen.

Mette Gundersen (Ap) Foto: Tore Andre Baardsen

Aps opposisjonsleder i Kristiansand, Mette Gundersen , sier dette:

— Dette er ikke noe nettverk for Sørlandet, men en gruppe mannfolk i Høyre som møtes for å snakke høyrepolitikk. Det må de gjøre så mye de vil – men de representerer ikke hele landsdelen, sier Aps gruppeleder i Kristiansand. Hun oppfordrer til samarbeid både på tvers av partigrenser og kommunegrenser om de beste løsningene for Sørlandet.