LILLESAND: 11-millionerskuttet i Agder-politiet i år har tvunget Sand driftsenhet til å foreta dramatiske tiltak for å spare penger.

Gundersen karakteriserer situasjon som uholdbar og mener ressursene til politiet må kraftig opp.

— Trenger 8-10 nye stillinger

— For å komme oss bort fra den vanskelige situasjonen vi er i nå, mener jeg 8-10 nye stillinger neste år vil hjelpe oss veldig, sier lederen av Sand driftsenhet.

MISTET FOLK: Leder av Sand driftsenhet, Terje Gundersen, har merkbart færre polititjenestemenn tilgjengelig i år enn fjor. Nær alle går i turnus. Styrking av beredskapen har fått følger for etterforskning og forebyggende arbeid. Her er politistasjonssjefen i Grimstad avbildet utenfor et stengt Lillesand lensmannskontor. Foto: Frode Lindblom

Gundersen mener et minimum må være fem nye politistillinger, to ved Grimstad politistasjon, to på Lillesand lensmannskontor og én i Birkenes.

Ikke folk på dagtid

I dag har Sand driftsenhet 38 stillinger. Av staben jobber fem med sivile saker, mens resten inngår i et splittet vaktsamarbeid (Kristiansand og Arendal) og jobber turnus. Med unntak av driftslederen, er begge lensmennene i Lillesand og Birkenes i år kommandert ut i turnus. Dette har medført at all etterforskning og forebyggende arbeid er betydelig nedprioritert. Lokalkontorene har også måttet stenge døra for publikum. Det er ikke folk til å holde åpent på dagtid. Gundersen mener kontorene i de tre kommunene må få normal åpningstid på nyåret.

Spent på statsbudsjettet

Til Fædrelandsvennen sa politimester Kirsten Lindeberg torsdag at 2012 var et unntaksår i Agder-politiet og lovet at alt skulle bli bedre i 2013. — Jeg har et håp om at statsbudsjettet vil styrke politiet i Agder neste år, uttalte hun fredag.

Driftsleder Terje Gundersen sier han ikke har fått signaler fra politimesteren om økte ressurser neste år.

— Nei, ikke om nye folk. Vi forholder oss til det som kom fram gjennom 22. juli-kommisjonen. Derfor har vi store forhåpninger til statsbudsjettet som kommer 8. oktober, sier Terje Gundersen.

Han er ansvarlig for et driftsbudsjett på 22 millioner.

Tåler ikke sykdom

— Ressursene er kuttet helt til beinet, vi har ikke mer å gå på. Med de folkene jeg har igjen tåler jeg ikke mye sykdom eller langtidsfravær, sier lederen av Sand driftsenhet.

Gundersen er tilhenger av styrket akuttberedskap, men liker svært dårlig at den prioriteringen går utover all etterforskning og forebyggende arbeid. I fjor hadde Sand en oppklaringsprosent på 51,2. I år er den sunket til 43,4 prosent.

Får klager

— Tidligere hadde vi etterforskere og lensmann i Lillesand på dagtid. Nå er de opptatt i turnus. Særlig er situasjonen tung for etterforskere, som jobber langt utover normal arbeidstid for å holde i saken(e).

Gundersen sier at kriminalsaker blir liggende og mange fornærmede får ikke oppfølging på sine saker.

— Får politiet mange klager nå?

— Det har kommet noen, ja. Publikum finner seg i mye, men advokater og samarbeidspartnere i kommunene etterlyser dokumenter og gjeldsordningssaker, sier Gundersen.