MANDAL: – Håpet er at vi skal få bedre dialog, sier bystyrerepresentant Alf Erik Andersen (Frp).

Sammen med Høyres Sven Seljom troppet han opp på ordførerens kontor mandag. Normalt har dette vært møter kun med ordfører Tore Askildsen (KrF), varaordfører Even Tronstad Sagebakken (Ap) og rådmann Knut Sæther. Hensikten med mandagsmøtene har vært å orientere hverandre om ulike saker som foregår og forberede seg blant annet til bystyremøtene.

Men nå vil flertallet i bystyret, bestående av Frp, H, uavhengig og Sp, at også to fra deres side skal være på disse møtene. Da saken ble behandlet i bystyret i forrige uke falt det harde ord mellom de to blokkene, særlig da temaet om hvordan Seljom og Andersen skal lønnes.

Forslaget gikk ut på de to skal ha 30 prosent av ordførerlønnen, noe som vil si 200.000 kroner til sammen.

Ville kutte ordførerlønn

Med den elendige økonomien kommunen har ble Frp og Høyre kalt griske av representanter fra den andre blokken. Stort bedre ble det ikke da Paul Storholt (Frp) foreslo at dette skulle finansieres med å kutte i ordførerens lønn, eventuelt kutte to årlige bystyremøter.

Nå er imidlertid saken om godtgjørelse utsatt, og saken overlatt til rådmannen å finne ut av. Enn så lenge kommer Andersen og Seljom på ordførerkontoret gratis.

– Ja, vi gjør dette av idealisme, sier Seljom.

Ville bare ha en

Opprinnelig ble han oppringt av ordføreren før sommeren for nettopp å delta på disse dialogmøtene på mandagene. Med på lasset er altså også Frp kommet. Det mener Askildsen er unødvendig. – Jo flere vi deltar, jo mer utfordrende blir det, mener han.

Slik ser ikke Frp-Andersen det. – Nei, vi er mange på gruppemøtene som ønsker informasjon. Og det får jeg jo her, sier han.

Også han sier at han ikke er opptatt av noe godtgjørelse. – Det kom skjevt ut, og burde ikke vært diskutert i det hele tatt i denne omgang, sier både han og Seljom.

Mye støy

Hvorvidt mandagsmøtene kan få de to politiske blokkene til å bli bedre venner, gjenstår å se. Helt siden valget i fjor høst har det vært svært mye støy og med harde personkarakteristikker overfor hverandre. Særlig gjaldt det valget av ordfører.

– Tror du dette er en takk for sist fra Frp og Høyre, Askildsen?

– Nå gir vi dette en sjanse. Jeg tar dem på ordet når de mener dette er en måte å skape bedre klima på.