GRIMSTAD: Dommen fra Aust-Agder tingrett er i samsvar med påstanden fra aktor, statsadvokat Beate Rullestad Jansen. I tillegg ble 36-åringen dømt til å betale oppreisningserstatning og erstatning på til sammen 604.250 kroner til avdødes mor og hans to barn.

Trodde ikke skuddet ble avfyrt ved uhell

Den tiltalte og Johnsen kom i klammeri med hverandre inne i leiligheten til 36-åringen. Den tiltalte hadde da et haglegevær i den ene hånda, og ifølge sin egen forklaring ble skuddet utløst ved et uhell.

Dette fester ikke retten lit til.— På bakgrunn av våpenets utforming og virkemåte - herunder særlig de aktiviteter som må utføres for å kunne avfyre skudd - konstaterer retten som utvilsomt at bruk av våpenet krever bevisste handlinger og at skudd ikke kan være et resultat av tilfeldigheter, skriver tingrettsdommer Leif Petter Trannum i dommen.

Retten mener også at det på grunn av våpenets sikringsanordninger kan utelukkes at 36-åringen skjøt ukontrollert. De mener også at han etter all sannsynlighet selv ladet våpenet.

— Retten finner det som nevnt bevist utover rimelig tvil at tiltaltes forsett omfattet dødsfølgen, ved at han i skuddøyeblikket holdt det for overveiende sannsynlig at Johnsen ville dø som følge av skuddet, skriver retten.

Var tilregnelig

Aust-Agder tingrett fant det som bevist at 36-åringen hadde truet offeret opp og inn i sin egen leilighet ved å sikte på ham med haglegeværet fra sin veranda. Videre finner retten det utvilsomt at den dømte kort tid før skuddet falt, fortsatt opprettholdt en truende situasjon og kontroll med drapsofferet.

Haglegeværet ble funnet rett ved siden av den avdøde. På gulvet lå det én patron, og i kammeret på geværet var det en tom patronhylse, som retten mener utvilsomt har blitt brukt til å avfyre skuddet.

— Etter bevisførselen finner retten det utvilsomt at skuddet ble avfyrt på kort avstand, anslagsvis under 75 centimeter, skriver tingretten.

36-åringen har gjennomgått en rettspsykiatrisk undersøkelse. To spesialister konkluderer med at mannen var tilregnelig da han begikk drapet.

Aust-Agder tingrett mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter.