KRISTIANSAND: Politiet har den siste tiden aksjonert mot narkotikatransporten fra Oslo til Kristiansand, og har beslaglagt både hasj, amfetamin og khat.

– Vi har i en periode registrert at det fortsatt kommer relativt store mengder narkotika fra Oslo til Kristiansand. Samtidig registrerer vi at narkotikaen blir transportert fra hovedstaden til Kristiansand på flere forskjellige måter. Narkotransportørene regner nok med at politiet står og venter på rutebilstasjonen. Derfor har vi gjennomført en aksjon og postert spanere litt i utkanten av byen, i tillegg til på rutebilstasjonen. Aksjonen har gitt resultater, sier politiførstebetjent Dag Tallaksen ved Kristiansand politistasjon.

Kvart kilo hasj

En mann fra Kristiansand hadde vært i Oslo og handlet en kvart kilo hasj. Han tok buss tilbake til Kristiansand. Mannen valgte å gå av bussen på et stoppested på Hånes i frykt for at politiet ventet i sentrum.

– Men politiet var på Hånes på stoppestedet for bussene med våre spanere. Vi pågrep mannen, som delvis har erkjent forholdet, sier førstebetjent Tallaksen.

Noen som har vært på handletur er overbevist om at politiet ikke er på rutebilstasjonen. Men der var det også mange spanere under aksjonen til politiet, som ble avsluttet søndag kveld.

– To personer ble pågrepet på rutebilstasjonen etter tur hjem fra Oslo. Den ene var i besittelse av ti gram amfetamin, den andre hadde fem kilo khat, som er en plante som spises, forteller Tallaksen.

Manglet bevis

Politiet har henlagt en sak mot to menn fra Oslo som kom med tog fra hovedstaden klokka fire om natta og skulle besøke en libanesisk kompis i Kristiansand. Politiet ransaket leiligheten til kompisen mens de to fra Oslo var til stede. Det ble da funnet en kilo hasj i leiligheten.

– Det var ikke bevis nok til å tiltale de to for å ha fraktet hasjen fra Oslo til Kristiansand, opplyste politiadvokat Arne Kjønstad i tingretten i forrige uke.

Mannen som fikk besøk, og hadde hasjpartiet i leiligheten, er tiltalt. Den samme mannen er også tiltalt for befatning med nok en kilo hasj etter at en privatbil ble stoppet i fjor på Hamresanden på vei til libaneseren med narkopartiet.

– Mange som omsetter narkotika reiser selv til Oslo for å hente varene. Andre engasjerer kurerer. På vei til Oslo brukes av og til fly, og returen skjer med buss eller tog. Derfor har vi også under aksjonen som har pågått overvåket hvem som går av toget på stoppesteder før Kristiansand, sier førstebetjent Tallaksen.

– Selv om omfanget av beslag under aksjonen ikke er så stort, er det viktig at vi stresser narkotikamiljøet, fremholder førstebetjenten.

KHATBESLAG: Fem kilo av planten khat ble beslaglagt under politiets aksjon. Khat er ulovlig som rusmiddel. (Foto: Politiet)