Flekkefjordordfører Reidar Gausdal Foto: Arkiv

FLEKKEFJORD: — Det er en fryktelig vanskelig sak som har berørt oss veldig, sier ordfører i Flekkefjord, Reidar Gausdal (V).I går avholdt han ekstraordinært formannskapsmøte for å gå gjennom helsetilsynets kritikk. Den kommer i forbindelse med at 64 år gamle Per Svein Lunde ble drept i Flekkefjord 8. november i fjor av en psykisk syk kvinne.

Helsetilsynet i Rogaland åpnet tilsynssak og konstaterer i sin rapport at kommunen brøt helseloven ved ikke å gi forsvarlig helsehjelp til kvinnen som drepte, i en periode på en uke. Da hadde hun vært flyttet fra egen bolig til bofellesskap, etter kommunens vedtak, blant annet uten å få nattevakt. Det hadde hun bedt om fordi hun ofte ble redd om nettene, og var redd for hva hun kunne komme til å gjøre. Hun hadde selv fryktet at hun kunne komme til å gjøre noe alvorlig, dersom hun ikke fikk nattevakt, fremgår det av helsetilsynets gjennomgang.

Formannskapet hadde et lukket møte torsdag/igår der rapporten ble grundig gjennomgått, og politikerne fikk anledning til å stille spørsmål til både rådmannen og helsesjefen.

— Vi fattet først et enstemmig vedtak om at kommunen skal bruke helsetilsynets rapport til å utvikle bedre tjenester, og så at rådmannen og helsesjefen har vår fulle tillit, sier Gausdal.

I helsetilsynets konklusjon går det fram at kommunens ansatte hadde fått så sprikende råd fra spesialister ved Sørlandet sykehus, at det hadde satt dem i nesten uløselige juridiske og etiske dilemma.

— I dag ser vi at vi kunne gjort ting annerledes, og at vi skal lære av dette for å bli flinkere, sier Gausdal.

- Har kommunen et medansvar for at Lunde ble drept?

— Nei, jeg kan vanskelig forstå hvordan vi kunne gjort ting annerledes, vi har lyttet til fagfolk og gjort så godt vi kunne med de ressursene vi hadde, avslutter ordføreren.