CRUISEVÆR: Denne dagen ligger alle forholdene til rette for noen ordentlige blinkskudd. - Når det blåser, er det vanskelig å holde stativet rolig, sier Martin. Foto: Amund Hestsveen
GJERNE UT: Martin Nøkland hadde ikke hatt noe imot å bli med på et luksuscruise, etter drøye åtti rusleturer med telelinsa opp på Odderøya. Foto: Amund Hestsveen

KRISTIANSAND: — Interessen for store skip begynte i 7-årsalderen, da vi ferierte på hytta på Flekkerøy, sier Martin Nøkland.

Først var det ferjetrafikken som fenget. Deretter oppdaget han cruisebåter.

— Det er jo utrolig spennende med den store økningen byen har hatt, i år er det jo over 50 båter. Jeg har alltid vært interessert i alt som har med sjøen å gjøre, sier Martin, som har vokst opp langt fra alt som har med saltvann og skipsskrog å gjøre.

Lang kjøreturVi treffer 16-åringen ute på pynten på Odderøya, der han har rigget seg til med kamera for å ta bilder av cruiseskipene MS Ryndam og MS Rotterdam. Moren har for anledningen kjørt ham ned fra Eiken i Hægebostad, en biltur som tar halvannen time.

— Har de kjørt deg helt fra Eiken hver gang en ny cruisebåt kommer?

— Ja. Det er jo blitt noen turer. Mamma og pappa har vært veldig greie.

- Hvordan har det egentlig vært å vokse opp så langt til skogs?

- Det har ikke alltid vært så greit å bo så langt unna sjøen, medgir Martin.

Nå er det mest interessant dersom et cruiseskip som ikke har vært i byen før, dukker opp. Eller som denne dagen, med to parallelle anløp:

— Det er sjelden to skip fra samme rederi er inne samtidig, forteller Martin, og kikker ned på de to båtene fra Holland America Line. Tidligere på dagen har han også vært nede på kaia og tatt nærbilder av dem.

SE VIDEO ØVERST I SAKEN

— Jeg har fått adgangskort fra havnevesenet, og som regel slipper jeg inn. Jeg har også fått bli med opp på broa ved et par anledninger, sier han.

Så brenner MS Rotterdam av tåkeluren, og Martin bøyer seg ned for å finjustere tripoden til kameraet sitt, et Canon 600D med videoopptak.

UTSTYRET I ORDEN: Martin Nøkland (16) har full oversikt over alle cruiseanløp til Kristiansand. Her tar han bilder av MS Rotterdam fra Holland America Line. Foto: Amund Hestsveen

Over åtti skip

Martin teller over antall skip han har dokumentert ankomst og avgang til, og kommer til et sted midt på 80-tallet.

— Det er skip nummer 85 vi står og ser på nå, sier han.

- Det er digre skip, hvor langt er det nærmeste?

- Rotterdam? Det er 237 meter. Eller 237,7, korrigerer han.

Bilder av skipene har han tatt siden han kunne holde i et kamera. For snart fire år siden fikk han også sitt første videokamera.

Videofilmene av skipene har han møysommelig redigert og lagt ut på Youtube i tur og orden.

Fanget opp navigasjonsu hell

Martins dokumentasjon av cruisetrafikken er antagelig best i landet. Da cruiseskipet Oriana

1. juni i fjor, ringte havna til Martin for å høre om han hadde opptak av episoden. Og det hadde han. Se videosnutten her.

Martin på YouTube: Her kan du se 45 av Martins cruisevideoer

Vil til Alaska

Denne høsten begynner 16-åringen på elektrolinje på Kvadraturen videregående skole. Veien til havna blir kanskje ikke så lang lenger.

Når vi spør om han kunne tenkt seg å jobbe om bord på cruiseskip, trekker han imidlertid på det.

— Jeg hadde veldig lyst før, men nå har jeg begynt å tenke mer i retning av at det er greit å beholde det som hobby.

Ferieønsket er klart: En ferietur med et digert cruiseskip står øverst på ønskelista.

- Jeg kunne godt tenkt meg å reise til Alaska, sier han.

- Med ett av disse skipene vi ser på nå?

— Gjerne det. Det hadde vært gøy å være med et ordentlig luksusskip, sier han med stjerner i blikket.

ALLTID LIKT SEG VED SJØEN: For Martin, som er oppvokst i Eiken i Hægebostad, har det ikke alltid vært like moro å bo så langt til skogs. Foto: Amund Hestsveen