KRISTIANSAND: — Det er feil når rapporten sier at det har foregått ulovlige tildelinger. Hvis denne rapporten har rett, så er det et stormvarsel for ideelle organisasjoner i hele Norge, sier Jan Olav Harsem. Han er styreleder for den nasjonale paraplyorganisasjonen Kraft, der Shalam er medlem.

Til angrep

Shalam går til kraftig angrep på revisjonsrapporten som påstår at kommunen har gitt ulovlig støtte og ulovlig kjøpt tjenester av deres rehabiliteringssenter.

— Kristiansands folkevalgte kan velge å følge kommunerevisjonens anbefalinger, men dette vil da være et politisk valg og ikke en nødvendig følge av norsk lov eller EØS-avtalen, skriver leder Yngvar Woxmyhr i Shalam og Jan Olav Harsem i et brev til kontrollutvalget. Politikerne skal behandle saken torsdag.

Harsem hevder at det ikke er nødvendig for kommunen å sette kjøp av rusomsorg ut på anbud fordi kommunen og Shalam ikke har noen rammeavtale. De har kun en avtale om kjøp av enkeltplasser. Hvert enkelt kjøp er ikke stort nok til å utløse krav om anbud. Normalt går grensen for hvilke kjøp som krever anbud på 500.000 kroner.En granskningsrapport fra Kristiansands revisjonsdistrikt stempler Kristiansand kommunes kjøp av omsorgstjenester som brudd på lov om offentlige anskaffelser. Rapporten mener også at kommunen har bevilget ulovlig støtte på 1 million kroner til organisasjonen.

— Påstandene om lovbrudd må trekkes, sier Shalam.

La ned

Kristiansand kjøpte omsorgsplasser for rusmisbrukere av Shalam frem til de måtte legge ned tilbudet i høst.

Stiftelsen gir helse- og sosialetaten skylden for at de måtte legge ned, da de henviste færre og færre brukere til dem.

— Resultatet er at en rekke rusmisbrukere bor på gata eller på dårlige hybler, hevder Harsem. I brevet til kontrollutvalget trekker de frem eksempler fra ti rusmisbrukere de kunne ha hjulpet, men som kommunen nektet å henvise til dem.

Det er en dyp konflikt mellom Shalam og Kristiansand kommunes administrasjon. Kommunen trappet stadig ned sitt kjøp av tjenester hos Shalam, til tross for at politikerne ba helse- og sosialetaten om å fortsette med å sende rusmisbrukere dit.

Som følge av dette fikk Shalam dårligere råd, og politikerflertallet bevilget 1 million kroner som ekstra støtte. Dette holdt likevel ikke, og Shalam måtte i høst legge ned sitt døgntilbud. Revisjonsrapporten hevder at millionen var ulovlig pengestøtte. Rapporten sier at søknaden om denne støtten kun ble sendt til varaordfører Jørgen Kristiansen. Shalam sier at de også sendte søknad til kommunen.

- Mye er feil

Rapporten kritiserer kommunens politikere og Shalam for en rekke tilfeller av sammenblanding, og slår fast at kommunens kjøp av omsorgsplasser bryter lov om offentlige anskaffelser på seks av sju punkt.

— De bygger på feil premisser og gir feil argumentasjon. Dermed blir også konklusjonen feil, sier Harsem.

Skal avklare på torsdag

Forvaltningsrevisror Stein Grøntoft har skrevet rapporten om tilskuddsregimet i Kristiansand kommune. Han har mottatt argumentasjonen fra Shalam og Kraft, men har ikke gått gjennom dem ennå.

— Vi stiller i kontrollutvalget torsdag, og vil da gi våre avklaringer. Før det ønsker vi ikke å si noe mer, sier Grøntoft.

- Ideelle organisasjoner er unntatt

NHO-ekspert på offentlige anskaffelser bekrefter at det ikke er gitt at kjøp av rusomsorg fra ideelle organisasjoner må ut på offentlig anbud.

— Ideelle organisasjoner kan unntas fordi de har en spesielt sterk posisjon i Norge. De driver et arbeid som man ønsket å ta vare på, sier Johan Henrik Bjørge i NHO Næringsliv. Han er med i NHOs team rundt offentlige anskaffelser. Disse organisasjonene er ideelle på den måten at de ikke kan ha overskudd og utbytte.

Bjørge peker likevel på at avtalene skal være åpne og transparente, og at det ved kjøp over 100.000 kroner skal lages protokoll.