BIRKENES: — Er det noe vits i å ha et kommunestyre, når vi bare vedtar det administrasjonen foreslår, spurte Alfred Kylland (Sp) mot slutten av budsjettdebatten i Birkenes kommunestyre.

Torsdag kveld skulle Birkenes-budsjettet for 2013 endelig vedtas av politikerne. Hverken under behandlingen i formannskapet, i administrasjonsutvalget eller i tjenesteutvalget hadde det kommet et eneste endringsforslag til rådmannens budsjett.

— Det er første gang jeg har opplevd at det ikke har kommet et eneste forslag til budsjettet i disse utvalgene, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen.

Under behandlingen i kommunestyret fremmet imidlertid Frp og Senterpartiet noen endringer. De forente seg om et felles forslag, som blant annet innebar å kutte mindre i oppvekstsektoren og heller kutte i sentraladministrasjonen. Dette forslaget falt. Og rådmannens opprinnelige budsjett ble vedtatt med 15 mot seks stemmer.

Birkenes kommune har svært dårlig økonomi og går også i år med et kraftig underskudd. I det vedtatte budsjettet legges det opp til tøffe kutt, og nedbemanning både i skole- og oppvekstsektoren, og i helse- og omsorgssektoren.

— Det har vært litt lite fart i budsjettdebatten i år, men jeg tror det er viktig at administrasjonen får fred til å jobbe, sier varaordfører Arild Espegren (KrF).

— Det er klart at vi ønsker jo ikke et rådmannsvelde i kommunen. Men når administrasjonen har jobbet med å forberede et budsjett i flere måneder, så blir det feil om vi politikere skal snu rundt og endre på dette. Vi har jo ikke nok kunnskap om disse feltene, sier ordfører Windsland. Kylland i Senterpartiet er uenig.

— Jeg synes det er en tafatt forsamling i kommunestyret i Birkenes. Og det er ikke bare om dette budsjettet. Jeg synes vi skal utfordre administrasjonen litt, og ikke bare vedta forslagene deres, sier han.

Ordfører Windsland mener politikerne og byråkratene må jobbe tett sammen for å redde Birkenes ut av det økonomiske uføret kommunen har havnet i. Han påpeker at det kun er rammene for neste års budsjett som nå er vedtatt, og han lover politisk involvering når budsjettet skal iverksettes over nyåret.