NISSEN: Geir Fredrik Andersen (4) og Johannes Hansen (4) møtte selveste julenissen på juleverkstedet. Foto: Sondre Steen Holvik
JULEVERKSTED: Sofie Moen Storeberget (6) klippet og limte på juleverkstedet på torvet. Foto: Sondre Steen Holvik
GOD STEMNING: Ordfører Arvid Grundekjøn syntes julebyen hadde en god blanding av tradisjonell julestemning og moderne innslag. - Det eneste jeg savner er den gamle leketøysbutikken Gustav Pedersen, sier han. Foto: Sondre Steen Holvik
KALENDER: Nordea-bygningen ble ikke bare pepperkakehus. Banken ble også til en adventskalender i løpet av lysshowet. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Det var godt oppmøte til åpningen av julebyen torsdag kveld. Flere hundre sørlendinger sto tett i tett, mens de trampet i bakken for å holde varmen. Det de fleste ventet på var nok lysshowet på Nordea-bygningen, som er i ferd med å bli en juletradisjon i Kristiansand.

NEDTELLING: Ordfører Arvid Grundekjøn ledet nedtellingen til lysshowet sammen med Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen. Foto: Sondre Steen Holvik

Det var ordfører Grundekjøn som fikk startknappen til lysshowet. Etter en samlet nedtelling lyste vinduene i Nordea-bygningen opp, og skyggene av reinsdyr og slede gled over fasaden. Fasaden ble frosset til is, kledd med pepperkakedeig og seigmenn, før den tok form som en adventskalender.

Rundt sto både voksne og barn med store øyne. Lysshowet virket å falle i smak hos de fleste, selv om noen gjerne skulle sett at det var mer "julete" animasjoner.

— Det var et veldig fint lysshow, men de kunne gjerne tatt med litt mer av julens budskap, sier Tove Welle Haugland.

— Julen handler tross alt om Jesu fødsel.

Åpnet isen

Men dette var også kvelden plastisen på torvet ble åpnet. Åpningsseremonien var det barn fra Kristiansand Kunstløp som sto for. Til tonene av juleklassikeren "Winter Wonderland" tok barna de første offisielle skøytetakene på Torvisen.

Etterpå fikk ordfører Arvid Grundekjøn ordet. Han roste Kvadraturforeningen for initiativet.

— Her har dere skapt noe fantastisk trivelig for befolkningen. Selv om dere har moderne ting, har dere klart å beholde atmosfæren fra den klassiske julen, sa ordføreren.

Deretter tok Caroline Eid Nodeland og Stein Roger Sordal over stafettpinnen da de sang et par klassiske julesanger.

- Helt eventyrlig

Harald Andersen, leder i Kvadraturforeningen, var fornøyd med åpningen.

— Dette er helt eventyrlig. Snø, stemning – det er sånn jula skal være, sier han.

— Kan julebyen stoppe handelslekkasjen fra sentrum, i alle fall nå i jula?

— Vi tror det. Å tilby opplevelser i sentrum er det vi er best på fra før, så vi må bare fortsette å bli bedre, sier Andersen.

GOD STEMNING: Ordfører Arvid Grundekjøn syntes julebyen hadde en god blanding av tradisjonell julestemning og moderne innslag. - Det eneste jeg savner er den gamle leketøysbutikken Gustav Pedersen, sier han. Foto: Sondre Steen Holvik

Han får støtte fra ordfører Arvid Grundekjøn. Han mener flere vil velge å legge julehandelen til sentrum, spesielt når Sørlandet nå har værgudene på sin side.— På senter får man handle innendørs, men i byen får vi snø og julestemning. Det har virkelig blitt koselig, sier Grundekjøn.

— Det eneste jeg savner er den gamle leketøysbutikken, Gustav Pedersen.

Første vinter

Det er ikke tvil om at mange av aktivitetene er myntet på de yngste. Torsdag kveld hadde Julenissen lagt turen innom teltet på torvet, hvor det også var juleverksted for de minste.

Et av barna som hadde funnet veien inn til juleverkstedet hadde kanskje en litt større opplevelse enn de andre. Alex Erlofsen (snart 7 år) opplever nå sin første vinter, etter å ha vokst opp i India.

FØRSTE VINTER: Alex Erlofsen (snart 7 år) er født og oppvokst i India, og opplever nå sin første vinter. Torsdag brukte Alex kvelden på å lage en fyrstikkeske og en krans til å henge på døra. Foto: Sondre Steen Holvik

Kveldens prosjekt innebar lim, filt og kryssfinér.— Dette er en sånn krans som man henger på døra, og så har jeg laget en fyrstikkeske, sier Alex og viser stolt fram, uten å røpe hvem som skal få produktene.