KRISTIANSAND: De to tiltalte, som er henholdsvis 36 og 37 år, erkjente i retten at de hadde montert skimmingsutstyr på en minibank utenfor Plussbank i Grimstad. Begge forklarte i retten at de bare hadde hatt utstyret i bruk noen få timer. Retten har lagt til grunn at utstyret var montert over en periode på to døgn, og det er konstatert at 51 kundekort ble kopiert i den perioden utstyret var i bruk.

Meddommerne Helga Gunhilde Dvergsnes og Magne Aasheim Knudsen, fant at de to ikke var skyldig i å ha forsøkt å montere utstyr på Plussbankfilialen i krysset Rådhusgata/Kirkegata i Kristiansand mandag 26. juli i fjor. Mindretallet, tingsrettsdommer Per Refsalen, ville dømme de to for dette forholdet.

Monterte flere steder

Retten har imidlertid dømt den eldste av de to tiltalte for å ha montert skimmingsutstyr på en minibank utenfor Fokus Bank i Stortingsgata i Oslo 3. juni, og fra en minibank i Sandefjord i månedsskiftet mai/juni i fjor. Denne saken var opprinnelig henlagt, men ble tatt frem igjen etter de to mennene fra Bulgaria ble pågrepet i Kristiansand 26. juli i fjor.

Den yngste av de to skimmerne har fått en ubetinget fengselsstraff på ti måneder. Den andre er dømt tilfengsel i ett år og syv måneder. Han er tidligere straffedømt i Tsjekkia for vinningsforbrytelser som omfattet store beløp. Ifølge dommen fra tingretten er han også straffedømt i Bulgaria for befatning med skimmingsutstyr.

Planlagt og organisert

«Retten bemerker at det gjør seg gjeldende sterke allmennpreventive hensyn til skimming som lovbrudd. Dette er en kriminalitet som krever planlegging og organisering, og hvor det svært ofte opererer på tvers av landegrenser.

Det er skjerpende at rettmessig kortinnehaver har vanskelig for å gardere seg mot å bli utsatt for misbruk. Selv om det i denne saken ikke har vært bevisføring knyttet til størrelsen på den økonomiske vinningen, anser retten det som rimelig klart at potensialet for den økonomiske vinningen er betydelig.

Det er også skjerpende at skimming som kriminell virksomhet ikke bare rammer den enkelte korteier og bank, men virker også sterkt undergravende på tilliten til elektronisk betalingssystemer/— formidling», heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.