KRISTIANSAND: De to polakkene ble stoppet av tollvesenet ved Grauthelleren vest for Kristiansand i midten av januar. Bak i bilen fant tollvesenet 1064 liter øl, 11.400 sigaretter og 77 liter brennevin. Bilen som ble brukt var forsterket for å kunne tåle tung last.

Bilen de to brukte har tidligere vært brukt til å frakte smuglervarer. Den ene av de to polakkene ble 21. januar, få dager etter at han ble tatt i Kristiansand, dømt i Halden tingrett for smugling av 1196 liter øl, 9600 sigaretter og 84 liter brennevin.

Etter at de to ble pågrepet i Kristiansand har begge hatt forskjellige forklaringer på hvorfor de var på tur med en varebil full-lastet med smuglervarer. Den ene sa i retten at han ikke visste om smuglervarene, men ble med på tur til Stavanger for å søke jobb. Den andre fortalte domstolen at han var kontaktet av en person på en bensinstasjon som solgte ham smuglervarene billig.

I retten ble det opplyst at på en adresse på Østlandet ble det funnet spritflasker av samme merke som beslaglagt i bilen. Dermed la retten til grunn at spriten neppe var kjøpt av en totalt ukjent person på en bensinstasjon av den ene av de to polakkene, mens den andre tilfeldigvis var på do, ifølge egen forklaring.

Retten fant det ikke bevist at de to også hadde smuglet varene inn i Norge, men overtatt disse her i landet. Det er en grov overtredelse av tolloven.

Da straffesaken mot de to ble avsluttet hadde de sittet 27 dager i varetekt. Retten fastsatte straffen til 24 dager. Begge ble dermed satt på frifot. Den ene polakken er idømt kjøreforbund i Norge i halvannet år fremover.