VENNESLA: Neste år vil senteret på Jegerberg gård ta i mot åtte brukere, deretter ti i året. Deltakerkommunene er enige om å betale en årlig grunnspris, pluss månedsavgift per bruker på 7500 kroner. I levekårsutvalget torsdag gikk de tre KrF-representantene først mot rådmannens forslag om å delta i russarbeidet med 200.000 kroner i året.

— Luftslott

— I dag har jeg valgt å være negativ. Jeg får en luftslott-følelse i denne saken. Vi har store utfordringer her i bygda, så jeg savner litt mer kjøtt på beinet i forhold til det økonomiske, sa KrFs Tommy R. Ingebretsen, etter at enhetsleder for psykisk helse, Øystein Endresen, hadde orientert politikerne om kostnader og forventninger knyttet til det nye rusprosjektet i Kristiansand.

— Jeg fikk også en dårlig magefølelse etter å ha lest saken. Vi må få alle tall på bordet hva dette vil koste oss, fulgte Gerd Vigdis Slettedal (KrF) opp.

— Det er et dilemma, sa den tredje KrF-representanten i levekårsutvalget, leder Inger Turid Tonstad.

Gruppemøte på gangen

Da KrF skulle ta stilling til rådmannens forslag til innstilling, tok Tonstad med seg partifellene Ingebretsen og Slettedal ut på gangen til et kort gruppemøte. Etter noen minutter kom trioen inn igjen med følgende standpunkt:

— KrF går inn for punkt 1 og 2, men ønsker et alternativ til punkt 3. Vi vil ikke binde oss til et årlig grunnbeløp på 200.000 kroner, sa Tonstad. I punkt 1 skriver rådmannen at kommunen er positiv til samarbeid, i punkt 2 at det legges fram en samarbeidsavtale for kommunestyret og punkt 3 at det avsettes 200.000 kroner i årlige, faste driftsutgifter.

Helsesjefen skvatt i stolen

Det fikk kommunalsjef helse og omsorg, Ragnhild Bendiksen, til å hoppe i stolen.

— Dette var spesielt. Enten er Vennesla kommune deltakende i prosjektet eller ikke. Velger vi det siste er det ingen garanti for at vi får en venndøl som trenger hjelp inn i prosjektet, og vi er ikke med i vertskommunesamarbeidet. Vi betaler kun for drift. Dette er en veldig billig avtale for oss, sa hun bestemt.

- Får ikke spesialavtale

Øystein Endresen fulgte opp:

— Enten er dere med eller ikke. Vi får ikke en spesialavtale for Vennesla i dette samarbeidet. Alle er med på like vilkår, poengterte Endresen. Han sitter i en arbeidsgruppe, som senest i oktober besøkte et italiensk rehabiliteringssenter, hvor Kristiansand har hentet ideen fra.

— Endresen mener senteret for rusavhengige i Kristiansand vil bli en suksess.

- Vil bli et bra tilbud

— Kristiansand kommune skal stå som eier og driver av gården. Det skal ansettes to personer med brukekompetanse – mentorer. Senteret vil være brukerbasert med minimum tre års behandlingstid og med alltid tilstedeværelse. Jeg er blitt veldig overbevist om at dette er et bra tilbud for Vennesla og regionen, sa Endresen.

Etter at de andre partiene Ap (3), H (2) og V stilte seg positive til prosjektet, trakk KrF seg på punkt tre og gikk likevel inn for rådmannens forslag. Saken skal opp til endelig behandling i kommunestyret 15. november.