MANDAL: Først i desember en gang vil broa bli tatt i bruk, åtte måneder forsinket. Det er prosjektleder Øyvind Lundberg i firmaet Faveo som opplyser dette.

Nå vil broa bli sendt fra verftet Vistal i byen Gdynia i Polen 31. oktober, med en beregnet ankomst til Mandal 9. november.

Den forrige planen var at broa skulle ha vært sendt i midten av august. Slik ble det ikke.

Hadde det gått slik man opprinnelig hadde planlagt, skulle broa stått ferdig til åpningen av kulturhuset Buen 20. april.

– Det er ingen enkeltårsak til at den har blitt så forsinket. Det har vært tekniske problemer med vippe-anordningen og dessuten vanskelig å koordinere alle bedriftene som skal levere elementer til broa, sier Lundberg.

Dagbøter

Dette vil utløse dagbøter for det polske verftet.

– Denne vil løpe fra juni som var en annen leveringsdato vi ble enige med verftet om. Maks dagbøter er ti prosent av kontraktsummen, sier Lundberg.

Kontraktsummen er på 35 millioner kroner, slik at bøtene kan bli på 3,5 millioner kroner.

– Det vil i alle fall bli noe i nærheten av det, sier han.

Han beskriver forsinkelsene som svært frustrerende.

– Men nå er jeg så sikker jeg kan på at den står ferdig før jul, sier Lundberg.

Mye arbeid

Når broa kommer til Mandal gjenstår det fortsatt mye arbeid. De tre elementene skal settes sammen, og dessuten skal rekkverket monteres i Mandal.

Plassering av hydraulikken som skal styre vippefunksjonen på broa skal også skje i Mandal. Det er denne som skal gjøre at båter høyere enn 3,5 meter kan passere forbi.