SIRDAL: – Vi trenger mellom 300.000 og 400.000 kroner i frivillige bidrag utover det turistnæringen bidrar med, sier Anita Vik i Sirdalsferie AS til Aftenbladet.no.

Hun har også fått inn 50.000 kroner fra flaskepant og salg av skiluer med den nye sirdalslogoen.

Løypekjøringen i Sirdal er kontraktsfestet til 2,1 millioner kroner. Men grunneierne og løypekjørerne utfører dugnad til en verdi av 500.000 kroner. Kommunestyret har gitt klar beskjed om at næringen og brukerne må betale en stadig større andel av restebeløpet på 1,6 millioner kroner. Hvis ikke kan det bli færre oppkjørte løyper neste år.

Allemannsretten står sterkt i Norge. Ingen har derfor lov til å kreve løypeavgift; og ei heller nekte adgang for dem som ikke betaler.

Enkelte grender og hyttefelt, så som på Ådneram, har allerede organisert frivillig betaling. Giroer vil derfor ikke bli sendt ut i slike områder.

Noen grunneiere selger nye hytter med tinglyst rett til å kreve inn løypeavgift. Men selve innkrevingen er gjerne stilt i bero inntil den frivillige betalingsordningen er prøvd.

Sirdal har også et løypefond som grunneiere betaler til ved tomtesalg. Disse pengene kan brukes til rydding og merking av løyper, men ikke til preparering.

Hovden har hatt frivillig løypeavgift i flere år.

– Satsen er 350 kroner per hytte som samlet ga oss 200.000 kroner i fjor. Vi burde nok bedt om mer, sier Jostein Rysstad i Hovden og Bykle Vekst AS.

Til gjengjeld var Bykle kommunestyre ekstra raust og sponset med 2,5 millioner.

På Geilo betaler hytteeiere fra 400 til 800 kroner, alt etter beliggenhet, for ekstra gode løyper. I Røldal har man lagt seg på 500 kroner.