ÅPENT MØTE: Møtene med Khalid Yasin i moskeen og på universitetet er annonsert som åpne dialogmøter der alle er velkommen. Men ikke Fædrelandsvennen. Foto: Jon Anders Skau

KRISTIANSAND: – Jeg beklager, jeg er selv invitert hit. Det er ikke jeg som lager reglene her, sa Khalid Yasin på spørsmål om hvorfor pressen ikke har adgang til møtet som var åpent for alle.

LES MER: Khalid Yasin — kontroversiell taler

Det er Islam Net i Oslo, ledet av Qureshi Fahad, som står som arrangør for dialogmøtene. I Kristiansand samarbeid Islam Net med Shazad Malik og Alen Maglic i Muslims union i Agder. De har søkt og fått tillatelse til å bruke moskeen mandag, samt Henrik Ibsen auditoriet på Universitetet i Agder tirsdag kveld.

Dialogmøte

Slik presenterer arrangøren Islam Net selv møtet på sine hjemmesider: «Alle er velkomne uavhengig av kjønn, etnisitet eller religiøs tilhørighet. Via denne konferansen ønsker vi å skape dialog mellom muslimer og det norske samfunn om dagsaktuelle temaer og med hovedfokus på Islams største profet; Muhammed (fvmh).»

Også nestforstander i moskeen, Akmal Ali , beklager at avisen ikke får adgang, og tok opp saken med arrangøren.

– Vi kan ikke gjøre det slik i fremtiden. Dette møtet skjer i regi av Islam Net og noen av våre unge medlemmer. Med vår tillatelse. Vi må bare stole på at de gjennomfører det på riktig måte. Men dette er litt overstyring fra deres side, er jeg redd, sier Akmal Ali til Fædrelandsvennen på utsiden av moskeen.

Reagerer

Eivind Ljøstad (42), redaktør i Fædrelands- vennen, FOTO: REIDAR KOLLSTAD Foto: Reidar Kollstad

Fædrelandsvennens sjefredaktør Eivind Ljøstad reagerer på at det ikke skal være mulig å referere fra et åpent dialogmøte.

– At Fædrelandsvennen ble nektet adgang til dette møtet blir jeg både oppgitt og forbauset over. Hvis ønsket er dialog og økt forståelse er det en svært dårlig idé å stenge pressen ute. Særlig siden møtet var annonsert som åpent.

Vi beklager at vi ikke fikk anledning til å fortelle våre lesere om hva som ble formidlet fra talerstolen under dette møtet, sier Ljøstad.

Universitetet

Tirsdag klokken 16 arrangeres det andre møtet med Khalid Yasin i Kristiansand. Det skjer i leide lokaler på universitetet. Det har Oddbjørn Johannessen reagert på. Han er amanuensis ved Institutt for nordisk og mediefag.

– Hadde det vært et bredere panel sammen med Yasin, ville det stilt seg annerledes. Nå legges det opp til en enveis samtale, der det kan stilles spørsmål Yasin kan svare på. Men det er ikke dialog, sier Johannessen, som mener Universitetet burde undersøke hvem som får bruke Universitetet som talerstol.

– Jeg er ikke tilhenger av sensur, men i slike settinger bør det være motdebattanter. Da hadde det vært helt ok, sier Johannessen.