KRISTIANSAND: — Jeg hadde ventet å se noen resultater av tiltakene som er gjort i løpet av de elleve årene jeg har vært fylkesmann. Det er dypt deprimerende at det ikke ser ut til å monne, sier fylkesmann i Vest-Agder, Ann Kristin Olsen, til Fædrelandsvennen.

Hun sitter selv i Agderrådets likestillingsutvalg, og var med på å få dette frem. Olsen var også med på å starte Senter for Likestilling, som er en stor satsing for å fremme likestilling.

— Nettopp fordi jeg har engasjert meg sterkt, er det ekstra skuffende å se at ikke noe hjelper, sier Olsen.

Onsdag skrev Fædrelandsvennen at det fremdeles er svært få kvinner i toppjobber på Sørlandet, til tross for at det er brukt millioner på likestillingstiltak de siste årene.

Fylkesmann Olsen tror dette skyldes holdninger og kultur, og etterlyser større politisk handlekraft.

— Man trenger progressive tiltak, men jeg ser ikke disse tiltakene noe sted. Det virker som om man er herlig fornøyd med at man ligger på bunn og at menn dominerer, sier Olsen.

Hun frykter for Agders fremtid dersom det ikke blir tatt tak i dette.

— På sikt vil vi som landsdel lide under dette. Vi går glipp av de skarpeste hodene og de flinkeste hendene. Det kan fint kombineres å ha barn og heldagsstilling, mener hun.

I tillegg til politisk vilje etterlyser Olsen også større initiativ fra kvinnene selv.

— Kvinner selv må kjenne sin besøkelsestid. Hvis kvinner vil, må de faktisk selv på banen og stille krav om at man for eksempel deler mer på forpliktelsene i hjemmet og at man vil jobbe full stilling. På den ene siden er det den enkelte kvinnes eget ansvar å modernisere landsdelen. Men dette har også en politisk dimensjon. Jeg må si jeg savner politisk handlekraft. Den er helt fraværende, sier hun.