KRISTIANSAND: – Jeg er opptatt av at syklistene skal sykle med vett og forstand, ikke som «kamikaze-ryttere». Syklister skal ikke sykle som om sykkelen var stjålet. Det sier Ole Rath, distriktsleder i Trygg Trafikk Vest-Agder.

Hva mener du? Bør syklister holde seg på gangveien eller i veibanen? Si din mening i debatten under saken!

– Med ordet «kamikazerytter» mener jeg syklister som risikerer både sin egen og andres helse for å komme seg fort fram, presiserer Rath.– Det er dumt at sykkelturer til jobb, i sentrum og i tettbygde strøk, brukes som en treningsarena. Jeg er for at folk trener. Det handler ikke om det, men slike turer bør heller være turer for trim og hygge, ikke turer der man sykler mot klokka, sier han.

Rath mener at syklister som driver med trening bør holde seg i veibanen, ikke på gang— og sykkelveiene.

– Når syklister sykler på gang- og sykkelveier, skal de sykle på de gåendes premisser. Når de sykler i veibanen, skal de ta hensyn til bilene, påpeker han.

(Les mer under bildet)

LES OGSÅ: Synes du dette er greit?

– Stigmatiserende

– Det å bruke ordet «kamikaze» om syklistene er stigmatiserende, frekt og dårlig folkeskikk. En representant fra Trygg Trafikk som bruker et slikt uttrykk bør skjerpe ordbruken sin, sier Trond Berget. Han er regionansvarlig for Vest-Agder i Syklistenes Landsforening. – Men du skjønner vel hva Rath mener?

– En kamikazepilot under 2. verdenskrig styrtet flyet for å ta livet av seg selv og andre. Trygg Trafikk bidrar ikke til å bedre samspillet i trafikken med slike uttalelser, men til konfrontasjon. Dette er ufint, sier Berget.

Blandet trafikk

– Men det finnes vel en del aggressive syklister?

– Ja, det er galt å gjøre veien til arbeid til et sykkelritt, men man kan ikke forvente at syklister skal ha andre målsettinger enn dem som kjører bil; altså å komme seg fort til jobb. Jeg synes det er trist med syklister som kjører uforsvarlig og aggressivt. De gjør jobben til oss som fremmer sykling litt vanskeligere, sier Berget.

Fikk grov kjeft

– Etter at jeg sluttet å kjøre bil og begynte å gå mer, så ser jeg hvor aggressive mange syklister er, sier Jan Jakobsen. Kona, Turid Jakobsen, mener at mange syklister ikke kan trafikkreglene.

– De har ikke lært trafikkreglene, og tar ikke hensyn til noen. De stopper ikke for fotgjengere og gir ikke tegn, sier hun.

– Det er når de får på seg sykkelutstyret sitt at det begynner. Da kutter de ut det de har i toppen, mener Jan Jakobsen.

– En dag jeg var ute og spaserte på høyre side på sykkelstien, kom det en syklist bakfra. Jeg fikk kjeft så det greide seg, fordi det liksom var jeg som byttet felt, forteller han.

Sjekk syklistenes trafikkregler i Fædrelandsvennens papir— eller eavis-utgave lørdag

Hva mener du? Bør syklister holde seg på gangveien eller i veibanen? Si din mening i debatten nedenfor!