– Dette er en stor seier for de 115.000 arbeidstakerne som har gått for lut og kaldt vann som nå med loven i hånd kan kreve høyere stillingsandel, sier en strålende fornøyd Linda Verdal, fylkesleder i Vest-Agder Ap.

I dag la et internt utvalg fram sin tilrådning for sentralstyret om saken, ledet av fornyingsminister Rigmor Aasrud. Senere i dag skal sentralstyret i Ap ta stilling til saken, og Verdal regner med å få fullt medhold og tilslutning. Det var hun og Ap i Vest-Agder som først krevde at retten til fulltidsarbeid skal bli den viktigste saken på Aps landsmøte 7.–10. april.

– Jeg regner med at partiledelsen lytter til grasrota, og støtter kravet vårt. Partiledelsen har vært lunkne til denne saken lenge. Men som følge av at vi i Vest-Agder fremmet kravet i høst, har det strømmet inn krav om det samme fra fylkeslag over hele landet. Derfor nedsatte partiledelsen utvalget ledet av Aasrud for å utrede saken, sier Verdal.

– Saken hadde ikke vært på dagsorden nå om ikke vi i Vest-Agder hadde fremmet den, så dette er et kjempegjennomslag, sier Verdal.

Ap-folk på Agder har jobbet intenst innad i partiet for å få saken om fulltid på dagsorden, og Verdal forteller at LO-folkene lokalt har gjort det samme i sitt system.

Aasrudutvalget foreslår at deltidsansatte skal kunne krave rett til fulltidsjobb når det lyses ut nye stillinger eller når det er ledige stillinger i en bedrift. Dette krever en endring av dagens Arbeidsmiljølov.

Her følger oppropet til Vest-Agder Ap fra i fjor høst:

«OPPROP TIL FYLKESPARTIENE I DNA TIL KAMP MOT UFRIVILLIG DELTID!»

Vest-Agder Arbeiderparti vil ha kamp mot ufrivillig deltid som hovedsak på landsmøte 2011. Vi oppfordrer samtlige fylkesparti til å støtte dette!

Hele 2 av 5 sysselsatte kvinner jobber deltid. Ufrivillig deltid er hverdagen for mange ansatte i privat sektor innen handels – og servicenæringen. 40 % av de ufrivillige deltidsansatte kvinnene finner vi i helse— og omsorgssektoren. Vi vet at vi i fremtiden vil trenge mange tusen flere ansatte i helse- og omsorgsyrker over hele landet. Allerede i dag mangler det folk flere steder. Likevel får ikke tusenvis av kvalifiserte omsorgsarbeidere arbeide så mye som de ønsker. Deltidsproblematikken har konsekvenser ikke bare for arbeidstakeren og arbeidsgiveren, men også for omsorgstjenestene våre og likestillingsarbeidet.

Noen konsekvenser av ufrivillig deltidsarbeid som burde få alle varsellamper til å lyse:

Deltidsstilling betyr mindre inntektsgrunnlag og mindre innbetaling til pensjon.

En deltidsstilling uten utsikt til utvidelse gir liten sikkerhet for å betjene et lån til bolig.

Deltidsstillinger betyr større økonomisk avhengighet av for eksempel en partner.

Ut fra dagens trygdelov er det mors stillingsstørrelse som ennå avgjør hva far får når han går ut i barselpermisjon.

Det er belastende og alltid måtte stå parat for en eventuell ekstravakt, slik at økonomien skal gå rundt.

Det er mer arbeidskrevende for den enkelte ansatte å få riktig utregning av sykepenger fordi de må dokumentere at de har jobbet mer en fastlønnen for å få de pengene du har krav på.

Deltidsstillinger vanskeliggjør en god kompetanseheving for den ansatte.

Det blir vanskelig for arbeidsgiver å rekruttere nye medarbeidere.

Unødvendig mye ressurser brukes til å skaffe, lære opp og oppdatere vikarer.

Uoversiktlig arbeidsstokk

Deltidsstillinger medfører mindre engasjement for arbeidsplassen.

Arbeidsmiljøet og dermed også trivselen blir dårligere.

Kontinuiteten og tjenestetilbudet blir dårligere.

En dårlig grunnbemanning er belastende for de ansatte, noe som igjen medfører høyere sykefravær og flere ut i uføretrygd.

I et kvinne- og likestillingsperspektiv er det viktig å legge til rette for full stilling. Det at en kvinne fremdeles tjener ca. 85 % av en manns lønn kan i stor grad forklares nettopp av deltidsproblematikken.

Arbeiderpartiet har og skal ha arbeid til alle som hovedmål, med ei lønn det går an å leve av. Ufrivillig deltid bryter totalt med dette. Landsmøte 2011 må derfor være krystallklare på at dette er uakseptabelt. Vest-Agder Arbeiderparti oppfordrer derfor til at partiet og fagbevegelsen gjør kampen mot ufrivillig deltid til hovedsak på vårens landsmøte.

Vest-Agder Arbeiderparti,Linda Verdal Fylkesleder