KRISTIANSAND: – Havnevesenet har ikke tillit og kan derfor ikke fortsette forhandlingene. Jeg mener at bystyret må ta politisk ansvar og sørge for at troverdigheten blir gjenopprettet, sier lederen for Demokratene.

Fredag ble det kjent at Fjord Line vurderer å legge cruisetrafikken sin til Langesund i stedet for til Kristiansand. Fjord Line-direktør Ingvald Fardal gikk hardt ut mot havnevesenet, som han mener fortsatt forskjellsbehandler selskapet til fordel for Color Line.

– Vi er lei av den hengemyra vi aldri ser ut til å komme ut av. Det skal et under til for at vi i det hele tatt vil vurdere Kristiansand, sa Fardal til Fædrelandsvennen lørdag.

To forhandlinger

Ferjeselskapet forhandler nå med havna i to forskjellige saker. Den ene gjelder vilkårene for den nye cruisetrafikken, mens den andre dreier seg om hvor mye havna skal betale i erstatning etter å ha tapt mot Fjord Line i to rettssaker.

Kleppe mener forhandlingene i begge sakene bør overtas av andre.

– Det kan godt være vi må behandle sakene separat og dermed etablere to utvalg. Jeg har ingen prinsipiell oppfatning av hvordan dette gjøres. Det viktigste er at noe blir gjort. Dette kan ikke bare skure og gå, sier Kleppe.

Han har heler ingen bestemt oppfatning av hvem som bør sitte i utvalget, men peker på ordføreren og rådmannen i Kristiansand som aktuelle kandidater.

Demokratene og Fremskrittspartiet har tidligere krevd havnesjefens avgang, men har ikke fått støtte fra de andre partiene. Kleppe mener den siste utviklingen viser at noe må gjøres raskt.

– Får jeg ikke til det beste må vi prøve det nest beste. Poenget er at den politiske ledelsen må ta styring med noe som er totalt ute av kontroll, sier Kleppe.

Mener det haster

I Fædrelandsvennen lørdag stilte havnesjef Stein E. Haartveit seg undrende til Fjord Lines utspill om å flytte cruisetrafikken. Haartveit viste til at de ikke fikk noen reaksjoner på avtaleforslaget om cruisetrafikken da det ble lagt frem i mars.

— Haartveit mener dette er et er forhandlingsutspill? Kan han ikke ha rett i det?

— Det kan være. Det er ingen som vet hvem som har rett. Jeg er opptatt av at vi skal få havna på rett kjøl. Det er et skrikende behov for gode relasjoner og vi er nødt til å gjøre noe. Det kan vi ikke få til med det styret vi har i dag. Det kommer et nytt havnestyre etter valget, men det vil trolig ikke være på plass før nyttår. Dette kan ikke ligge i dødvannet så lenge. Her må man ha fremdrift, sier Kleppe.

Onsdag skal formannskapet avgjøre hvorvidt dommen mot Kristiansand havn skal ankes til Høyesterett. Rådmannen og havnesjefen har begge innstilt på at det ikke ankes.