KRISTIANSAND: – Jeg ønsker at KrF skal gi et klart ja til Frp. Vi har hatt et godt samarbeid fra sak til sak, men nå mener jeg det er på tide å få på plass et mer forpliktende samarbeid, sier gruppeleder og ordførerkandidat i Kristiansand Frp, Tor S. Utsogn.

– Skal ikke stå på oss

Fredag møtte KrFs Jørgen Kristiansen Mette Gundersen fra Ap og Harald Andersen fra Høyre til debatt hos fvn.no. Andersen ga klar beskjed om at de ønsker å styre sammen med Frp, mens Kristiansen ikke ville utelukke samarbeid til verken høyre eller venstre for sentrum.

– Før valget bør partiet avklare om en stemme til KrF kan gi velgerne en sosialistisk ordfører. Det er det viktig for folk å vite, sier Utsogn.

Utsogn mener partiene har såpass mye til felles at et forpliktende samarbeid vil være naturlig.

– Jeg ønsker å gi et signal om at det ikke skal stå på oss. Det er selvfølgelig noen saker vi er uenige om, men jeg mener summen av det vi har til felles er større enn det som skiller oss. Derfor mener jeg KrF bør være litt mer frempå med å få til et borgerlig samarbeid, sier Utsogn.

Felles saker

Frps ordførerkandidat nevner rushtidsavgift og eiendomsskatt som saker de er enige om.

– Vi ser KrF trekker frem de beste Frp-sakene som kampsaker, og det er vi glade for.

– Hva er dere uenige om?

– Det ønsker jeg ikke spekulere så mye om. Nå er det viktig å bygge broer og ikke murer. Det vi ikke er enige om skal vi diskutere på en åpen og ærlig måte, sier Utsogn.

Han vil uansett benytte anledningen til å avkrefte at Frp på noen måte står for et annet menneskesyn enn andre partier.

– Jeg vil kategorisk tilbakevise at vi stiller oss annerledes til for eksempel menneskets ukrenkelighet. Vi står for en annen politikk, men har ikke noe dårligere menneskesyn, sier Utsogn.

KrF avventer

KrFs ordførerkandidat Jørgen Kristiansen vil foreløpig ikke gi noe klart svar på om partiet vil inngå et forpliktende samarbeid Utsogn og Frp.

– Vi har samarbeidet med Frp på to av budsjettene og har utelukkende gode erfaringer med det. KrF er et samarbeidsparti. Som leder ønsker jeg å vise kompromissvilje og løsningsvilje, sier Kristiansen.

Han utelukker ikke samarbeid med verken Frp eller Arbeiderpartiet.

– Det kan godt være at vi må bestemme oss før valget. Men som jeg nevnte i debatten i går: Hvis KrF kommer i en situasjon der vi må velge mellom en ordfører fra Høyre eller Arbeiderpartiet vil partiet velge Høyre, sier Kristiansen.