OSLO/ARENDAL: : Statens Helsetilsyn mottok for noen uker siden en henvendelse via Fylkeslegen i Aust-Agder om at dr Eirik Solheim, som jobber ved psykiatrisk avdeling ved Sørlandet Sykehus Arendal, hadde holdt førstehjelpskurs for en nynazistisk organisasjon. Kurset var spesielt tilrettelagt for førstehjelp til bruk ved gatekamper, og legen har en fortid i det høyreekstreme miljøet.

Men doktor Solheim forlot det høyreekstreme miljøet i 1997, og fremholder at det kurset han holdt, kun var et førstehjelpskurs. Organisasjonen, Svenska Motståndsrörelsen, har opplevd å bli knivstukket når de har delt ut løpesedler, og han ønsket å spre livreddende kunnskap.

Til Fædrelandsvennen 23. august sa Solheim om tilsynssaken hans arbeidsgiver tok initiativ til:

– Spørsmålet er dypest sett om en som meg, som har en dissenterbakgrunn, kan få jobbe som lege. Det innebærer i så fall innføring av et fungerende politisk yrkesforbud, sier Solheim.

24. august fikk han støtte av Trond Markestad, leder for Det etiske Råd under Legeforeningen, som mente det skal være stor takhøyde for legers politiske bakgrunn.

– Vi finner ingen grunn til videre tilsynsmessig oppfølging av denne saken. Vi har avsluttet den nå, sier Gorm Are Grammeltvedt, avdelingsdirektør for tilsynssaker i Statens Helsetilsyn til Fædrelandsvennen.

Saken startet hos Solheims arbeidsgiver, som bad om fylkeslegens råd i forhold til om Solheims politiske bakgrunn var «egnet til å svekke hans troverdighet og tillit som helsepersonell».

Nå når saken avsluttes hos Statens Helsetilsyn, er avdelingsleder Oddvar Sæther ved Sørlandet sykehus foreløpig avventende i sin kommentar.

– Jeg har ikke sett dette svaret skriftlig ennå, og underlaget for Helsetilsynets vurdering. Vi må vurdere saken i ro og mak. Men utgangspunktet er at vi alltid tar Statens Helsetilsyns vurderinger til etterretning, sier han.