ARENDAL: Både ledelsen og ansatte er enige om at det eksisterer en kritisk situasjon for mage— og tarmkirurgisk avdeling i Arendal. I sommer sendte arendalslegene et brev med varsling om situasjonen, og en kravliste for hva som må gjøres. Avdelingen har i to år hatt rekrutteringsproblemer for to stillinger som gastrokirurger Det fører til store problemer med å fylle vaktlistene, og løses ikke problemene blir avdelingen nedlagt og trekker med seg akuttavdeling og traumebehandling ved store katastrofer i samme slengen.

Derfor hadde sykehusdirektør Jan-Roger Olsen bedt urolog Åge Andersen ved kirurgisk avdeling redegjøre overfor styret forslag til løsninger på den kritiske situasjonen på vegne av kirurgene i Arendal.

Dramatisk

Han åpnet med en dramatisk forklaring på hvor kritisk situasjonen er hvis avdelingen blir lagt ned og ble direkte avbrutt av styreleder Peder Olsen, som sammen med resten av styret er informert i detalj om hvor kritisk situasjonen er:

– Jada, men fortell oss heller om hva vi skal gjøre for å løse situasjonen, sa Olsen utålmodig.

– Ja, men vi vil miste utdanningsstillingene våre hvis avdelingen blir nedlagt, fortsatte Andersen.

Olsen avbrøt igjen:

– Ja, men vi skal ikke miste avdelingen, snakk om forslag til løsninger, sa en irritert styreleder.

– Ja, jeg skal det, men jeg må få si at turnustjenesten også vil falle bort, sa Andersen før han fortsatte med å gjennomgå kravlisten.

Viktig å beholde ”interessante oppgaver”

Blant annet at fedmekirurgi må legges til Arendal. I tillegg la han vekt på at her måtte det handles fort, at vanlig saksbehandling ville ta for lang tid og at beslutninger måtte fattes raskt. Dessuten fremholdt han hvor viktig det er at avdelingen i Arendal får beholde ”interessante oppgaver”.

– Vi gjør ikke dette for å utnytte en presset situasjon, dette er en nøktern realisme, tilføyde han.

Direktør Jan-Roger Olsen påpekte som styrelederen at det ikke er et aktuelt alternativ å legge ned avdelingen og styremedlem Harald Reiso fikk ordet:

– Jeg hører og forstår bekymringen, men jeg tenker samtidig at Sørlandet sykehus er ett sykehus. Her skal det jobbes med en felles kultur, en kultur for helhet, både i Flekkefjord, Kristiansand og Arendal. Mye av det jeg hører her, handler om andre ting. Det er mer bekymring for et jobbsted som man er glad i, og ikke tanke på å dra gjensidig nytte av avdelingene i sykehuset. Vi må tenke samhandling, og jeg savner den tankegangen, sa Reiso.

Ansatterepresentant Frode Gallefoss refset arendalslegene med samme energi.

Styreleder Olsen understreket igjen at styret har vedtatt at sykehuset skal beholdes.

– Jeg kan ikke unngå å kommentere den første delen av innlegget til Andersen. Det hørtes ut som om det var en realitet at noen ønsker at gastroavdelingen skal nedlegges. Det er veldig viktig at det ikke snakkes sånn! Det avstedkommer en rekke presseoppslag – som om Arendal er truet av noen, og det sprer enormt mye negativ reklame. Mitt anliggende er at nå må vi alle gjøre alt vi kan for å spre en forståelse av at sykehuset skal bestå, sa Olsen.

Ydmykt

Dermed måtte Åge Andersen gå kanossagangen:

– Dette var betimelige kommentarer. Det var ikke meningen å rakke ned på helhetskultur, det er nok en ubevisst holdning som kommer til uttrykk, og det var ikke meningen, sa han ydmykt og erkjente også at han burde vinklet innlegget mer positivt.

Igjen følte styrelederen behov for å gjenta at ingen ønsker å legge ned verken gastroavdelingen eller Arendal sykehus, og avsluttet med direkte spørsmål til Åge Andersen:

– Er det jeg nå sier betryggende nok?

– Ja, svarte Andersen.

Fagdirektør Per Engstrand fortalte at utredning om kostnader til fedmekirurgi vil være klare i løpet av en uke, og at utredning om kirurgisk aktivitet og funksjonsfordeling skal være klar til 1. oktober. Klinikksjef Ole Georg Vinorum mente at fedmekirurgien vil være i gang i løpet av første halvår 2012, og at det nå er aktuelle søkere til stillingene som gastrokirurger.