Demonstranter foran den amerikanske ambassaden onsdag. Fredag kveld trakk både det muslimske brorskapet og Salafistene seg fra demonstrasjonen. De som stod igjen var stort sett ytterliggående fotballsupportere. Foto: Nasser Nasser

KAIRO: — Situasjonen I Egypt er på flere områder annerledes enn i andre land i regionen. Systemet har satt seg, islamistene styrer. Selv om disse gruppene er meget kraftig provoserte over det som oppfattes som å vannære Profeten, må de nå ta andre og bredere hensyn enn tidligere, sier Norges ambassadør i Egypt, Tor Wennesland.

Trakk seg

Ambassadøren synes det var interessant å observere utviklingen i Kairo fredag ettermiddag og utover kvelden.

Demonstranter foran den amerikanske ambassaden onsdag. Fredag kveld trakk både det muslimske brorskapet og Salafistene seg fra demonstrasjonen. De som stod igjen var stort sett ytterliggående fotballsupportere. Foto: Nasser Nasser

— Islamistene sitter nå ved rattet, dermed har de helt andre politiske interesser enn tidligere. De jobber for å få til et velfungerende samarbeid med USA og det internasjonale samfunn for å få den skakk-kjørte økonomien i Egypt på skinner. For dem er det viktig å holde sikkerhetsstrukturen i samfunnet på plass. Derfor valgte blant andre representanter for det muslimske broderskapet og Salafistene å trekke seg fra demonstrasjonene fredag, sier ambassadør Tor Wennesland .

— Så du mener reaksjonene etter den omstridte Muhammed-filmen hadde blitt kraftigere dersom den var publisert før den arabiske våren?

— Det er helt korrekt. Uten et skifte hadde vi sett en mye mer alvorlig situasjon i flere av landene her i regionen. Mange av de ekspertene som har uttalt seg i de første timene etter at uroen spredte seg har misforstått dette og ikke skjønt den nye, politiske dagsordenen. Det er viktig å ikke overfortolke det som skjer basert på hvordan forholdene var før revolusjonen i Egypt i begynnelsen av 2011, sier Wennesland.

Fotballsupportere

Ambassadøren beskriver fredagskvelden og natta i Kairo som relativt rolig. I følge Wennesland er de rundt 200 demonstrantene utenfor den amerikanske ambassaden stort sett tilhengere av det egyptiske fotball-laget El Ahly

— Det er kjernesupportere, såkalte ultras, som følger laget El-Ahly. Dette er supportere som mener sikkerhetspolitiet er ansvarlig for at 74 tilhengere mistet livet under en kamp i Port Said 1. februar i år. Ultras spilte en sentral rolle i å nedkjempe sikkerhetsstyrkene under revolusjonen. De benytter situasjoner som dette til å teste og revansjere seg mot politiet, sier Wennesland.

Kan gå galt

Den norske ambassadøren mener at myndighetene i Egypt og Libya er svært oppsatte på å vise at situasjonen er under kontroll. Egyptiske styresmakter opplevde det etter alt å dømme pinlig at demonstranter kom seg inn på den amerikanske ambassaden og klarte å fire flagget, samtidig som en stor amerikansk næringslivsdelegasjon var i Kairo.

— Ting kan fortsatt gå veldig galt. Drapet på den amerikanske ambassadøren i Libya er et bevis på det. Det er en personlig tragedie for en diplomat som vi har hatt tett kontakt med og som jeg møtte senest i sommer. Men det er også en politisk tragedie for et Libya som er i endring.

Wennesland mener situasjonen i land som enten ikke har opplevd den arabiske våren, eller som etter omveltningene ikke har fått en politisk og sikkerhetsstruktur på plass, er mye mer ustabil.

— Jeg tenker på land som Yemen og Sudan. Det er betydelig trykk mot styret i Sudan nå. I Yemen er styringsstrukturene meget løse.

Sikkerhetstiltak

Den norske ambassaden i Kairo ligger i bydelen Zambak, et av tre ambassadestrøk i byen. Den amerikanske og britiske ambassaden ligger i Graden City et stykke unna. Likevel har ambassadøren iverksatt sikkerhetstiltak under de rådende omstendighetene.

— Vi føler oss ikke utrygge, men vi foretar det vi mener er nødvendig for å opprettholde sikkerheten. Vi har erfaring med hvordan dynamikken er når slike saker oppstår. Det så vi senest i forbindelse med karikaturtegningene. Vi har også valgt å advare nordmenn som er i regionen om å være i nærheten av store folkeansamlinger, sier Wennesland.

Vanære

President Morsi uttalte i går at de som demonstrerer bidrar til å flytte fokus bort fra Egypts viktige politiske utfordringer. Men Wennesland understreker at man, tross av Morsis utsagn , ikke skal undervurdere sprengkraften i det som oppfattes som å vanære profeten.

— Jeg tror folk i den vestlige verden lett undervurderer hvordan provoserende karikaturer blir oppfattet i denne delen av verden. Muslimer har en annen fortolkningsramme. Det som oppleves som ytringsfrihet i vesten oppleves som vannære her, sier Wennesland.