KRISTIANSAND: Brev og e-poster Fædrelandsvennen har fått innsyn i, viser at striden rundt Shalam er mer betent enn noensinne. Nå nekter Shalam å møte helse— og sosialdirektøren, med mindre han har klarert det med politisk ledelse i kommunen først.

I snart ett år har den kristne omsorgsstiftelsen Shalam følt seg boikottet av Kristiansand kommune. Like lenge har helse- og omsorgsdirektør Dahlen sagt at kommunen er positiv til Shalam, men at det er faglige grunner til at færre sendes til stiftelsen. Det borgerlige flertallet har underveis i konflikten heiet på Shalam og sagt at stiftelsen skal brukes.

Antydet tette bånd

SHALAM VIL IKKE MØTE HAM: Styret i Shalam ville torsdag ikke møte helse- og sosialdirektør Lars Dahlen (bildet) til oppklaringsmøte, uten at politikerne godkjenner det. Dahlen mener Shalam sprer feilinformasjon om mye. Foto: tore-andré baardsen

25. mai nådde konflikten et høydepunkt. Da skrev Shalams daglige leder Yngvar Woxmyhr brev til fylkesmannen med antydninger om at Kristiansands helse— og omsorgsetat har påvirket NAV til ikke å utbetale dagpenger til de 14 permitterte Shalam-ansatte. Woxmyhr ber fylkesmannen se på "den forvaltningsmessige nærhet" mellom NAV som dagpengebehandler og kommunens helse- og omsorgstjenester.

- Grov påstand

Dette mener Dahlen er en grov påstand som sår tvil om hele kommunens integritet. I en e-post til Shalam, som Fædrelandsvennen har krevd innsyn i, skriver han at stiftelsen har spredt mye feilinformasjon og uetterrettelige påstander som har mistenkeliggjort kommunens faglige vurderinger. Dahlen foreslår i e-posten et møte for å se fremover.

Dahlen har også bedt styret i Shalam avklare om det stiller seg bak all kritikken som daglig leder Yngvar Woxmyhr har "rettet mot kommunen gjennom pressen, til fylkesmannen og politikere".

Møtet skulle vært avholdt sist torsdag. Halvannen time før møtestart, meldte Shalam at de ikke kom. De ville først ha en garanti om at Dahlen ikke opptrådte på egenhånd, men hadde klarering fra politisk ledelse. Den fikk de ikke, dermed ble møtet avlyst. Dahlen opplyser til Fædrelandsvennen at etaten selvsagt arrangerer en rekke møter uten å be om politisk avklaring.

Vil ikke svare om tillit

— Er ikke dette ren mistillit mot Dahlen, styreleder Bjørn Voreland i Shalam?

— Jeg ønsker ikke å svare på det, men vil bare vise til et brev vi har sendt, svarer Voreland.

Innholdet i dette brevet er at Shalam står ved alle sine argumenter, og at stiftelsen, før de vil delta på møte, vil vite om helse- og sosialetaten og Lars Dahlen representerer de folkevalgte eller ikke.

Shalam mener samtidig at Dahlens kritikk mot Shalam er ubegrunnet og at den ikke harmonerer med den politiske støtten de føler de har i kommunen.

Dahlen fastholder at Kristiansand kommunes administrasjon ikke har noe mot Shalam, men at man ønsker samarbeid. Han mener han i månedsvis har forsøkt å fortelle dette, senest på et dialogmøte i begynnelsen av juni.

Misforståelser

— Lars Dahlens møteinvitasjon har jeg sett. Ordlyden i den tyder ikke akkurat på et dialogmøte, men jeg tror hele denne konflikten bunner i misforståelser, sier leder i helse- og sosialstyret Tor S. Utsogn (Frp)

— Hvem misforstår hvem om hva?

— Jeg vil ikke inn i det nå. Det er behov for å roe ned disse frontene. Jeg vil ikke gi flere kommentarer før jeg har fått snakket med helse- og sosialdirektøren, sier Utsogn, og presiserer at det borgerlige flertallets ønske er godt samarbeid med private og frivillige organisasjoner.

Ni av ti har tilbud

Shalam la for noen uker siden fram en liste med navn på ti ungdommer som sto helt uten tilbud om rusbehandling, og som likevel ikke ble sent til Shalam. Nå viser det seg at ni av disse er under behandling.

— Det er selvsagt alvorlig å insinuere at kommunen heller lar ungdom stå uten hjelp enn sende dem til Shalam. Det rokker ved hele integriteten vår. Derfor har vi gått nøye inn i dette i ettertid. Av de ti er én bosatt annet sted i landet. Han har vi ikke oversikt over. De ni andre har tilbud og er inne i et behandlingsopplegg, opplyser helse- og sosialdirektør Lars Dahlen.

— Sikkert sant at de hadde tilbud da kommunen sjekket i juni, men ikke da vi selv undersøkte situasjonen for disse ungdommene, svarer styreleder i Shalam, Bjørn Voreland.