KRISTIANSAND: Det iverksettes ingen evakuering av skolene i Kristiansand, og det er heller ikke varslet evakuering andre steder på Agder.

Kommunen har i ettermiddag gjennomgått lister over alle apparater, etter at alle skolene i Oslo stenger eller endrer undervisningen torsdag.

Oslo-skoler stengt grunnet eksplosjonsfare

  • 24. august advarte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om de potensielt farlige brannslukkingsapparatene.

  • *Først syv uker senere, torsdag 13. oktober, igangsatte Utdanningsetaten og Beredskapsetaten i Oslo kommune masseevakuering av alle skolene i hovedstaden.

Ikke kjøpt inn

— Vi slår ikke alarm. Vi har full oversikt over de apparattypene som det er slått alarm om, sier Svein Tore Kvernes, seniorrådgiver i oppvekstsektoren i Kristiansand kommune.

Brannslokningsapparatene det gjelder er en type apparater som finnes i et meget begrenset omfang i Kristiansand.

— Vi har gått gjennom og sjekket det vi har, og har oversikt over alle bygg, alle typer apparater, sier han.

Det er noen svært få apparater i noen tekniske rom, og de kan bli erstattet av andre apparater, men dette er ikke noe som finner grunnlag til å reagere dramatisk på, slik det er gjort i Oslo, sier Kvernes.

Kvernes forteller at det er sendt melding til alle enhetsledere i skole- og barnehager i Kristiansand.

Ingen alarm på Agder

— Disse typene er kjente, helt vanlige CO2-apparater for brannslokning, sier Øystein Nilsen ved 110-sentralen på Agder.

Han kan fortelle at brannvesenet foreløpig ikke er satt i alarmberedskap.

— Nei, vi ville blitt koblet inn, koordinert av politiet, dersom en evakuering skulle settes i verk, sier han.

Apparatene det gjelder er følgende typer:

  • Skuteng, type KS2BG - lisens nr. DNV 190-009

  • Skuteng, type KS5BG - lisens nr. DNV 190-010

  • Housegard, type CO2GA - lisens nr. DNV 220-001

  • Housegard, type CO5GA - lisens nr. DNV 220-002

Få apparater

Kristiansand Eiendom går nå gjennom lister over alle monterte brannslukningsapparater. Det er allerede klart at en har svært få apparater av aktuell type i skoler og helse- og omsorgsinstitusjoner i kommunen.

— Vi har oversikt over hva slags apparater som er montert hvor, og vi har oversikt over når de er testet. Det er allerede klart at det dreier seg om et lite antall, sier eiendomssjef Hans-Christian Gram i Kristiansand kommune.

Det kommunale eiendomsselskapet Kristiansand Eiendom går torsdag gjennom hele oversikten over brannslukningsapparater i alle skolebygg og i helse- og omsorgsbygg i kommunen.

— Aktuelle apparater vil bli fjernet på en betryggende måte, og blir umiddelbart erstattet, sier Gram.

- Produksjonsfeil

— Det er oppdaget en produksjonsfeil i en serie brannslukningsapparater som brukes ved skolene i Oslo. Så vidt jeg vet skal det ikke ha skjedd noen ulykker på grunn av dette, sier vaktkommandør Ronny Skaug ved Brann- og redningsetaten i Oslo til Aftenposten.no.

Undervisningsbygg informerte torsdag (13. oktober) Utdanningsadministrasjonen om at brannslukningsapparater med CO2 som er blitt plassert ut i Osloskolen i perioden 2006-2011, kan ha en produksjonsfeil i ventilen, og kan eksplodere ved berøring.

Totalt i Europa er det solgt ca. 94.000 slike apparater.

— Brannvesenet har ingen informasjon på hvilke typer brannslukkingsapparat det skal gjelde, sier vaktkommandør Skaug.