KRISTIANSAND: — Vi har en sentral beredskapsplan for alle skoler som er utarbeidet for når ting skjer. Denne inneholder varslingsrutiner og ansvar. Men skolene er ikke forberedt på en slik massakre som vi har sett i USA, sier oppvekstdirektør Arild Rekve til Fædrelandsvennen.

Fredagens skytetragedie i USA kostet 20 barn og seks lærere livet. Med flere håndvåpen angrep Adam Lanza (20) barn ned i femårsalderen før han tok sitt eget liv.

I helgen varslet kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) at norske skoler og barnehager må forberede seg bedre på at skoleskyting også kan skje i Norge.

Lager veileder

I samarbeid med Politidirektoratet lager nå Utdanningsdirektoratet en veileder for hvordan skoler skal takle angrep. Til VG slo Kristin Halvorsen lørdag fast at barnehager og skoler også skal drilles i å håndtere skyting.

— Det må trenes mer. Barnehager og skoler skal være oppmerksomme på og kjenne godt til hvordan de skal reagere dersom noe lignende skjer, sa ministeren til VG.

- Har god beredskapsplan

Oppvekstdirektøren i Kristiansand har ansvar for 35 grunnskoler og 29 kommunale barnehager. Han setter pris på initiativet fra Halvorsen.

— Jeg synes det er en god idé å vite hvordan en skal reagere ved slike episoder. Vi ble så til de grader tatt på senga 22. juli. Det viste at det utenkelige kan skje i Norge. Vi må være forberedt på alt, sier Arild Rekve.

— Bør Kristiansand-skolene sette i verk noen tiltak mot skyting på kort sikt?

— Vi har en veldig god beredskapsorganisasjon og -planer i Kristiansand. Det har vi fått tilbakemelding fra fylkesmannen på. Vi har beredskapsøvelser på skolene minst en gang i året, og hadde en øvelse senest sist onsdag. På kort sikt vet jeg ikke hva vi kan gjøre, sier Rekve

22. juli kom opp igjen

Oppvekstdirektør hadde en sønn som overlevde 22. juli-skytingen på Utøya i fjor. Derfor ble fredagens tragedie i Newtown ekstra spesiell.

— Det kommer opp igjen. Jeg tenker selvfølgelig på det. Det er jo det verste som kan skje for dem som mistet sine barn i Newtown, sier Arild Rekve.

Rune Heggdal er rektor på Oddemarka skole i Kristiansand, med 430 elever fra 8.-10. klasse. I helgen tenkte han på sine egne elever.

— Det er klart at du tenker på at vi har mange ungdommer samlet, og det ansvaret vi har for dem, sier Heggdal til Fædrelandsvennen.

Ikke sikkerhetstiltak

Også Oddemarka-rektoren er positiv til at det kommer en veileder og krav til å øve opp mot skyteepisoder.

Som på de aller fleste norske skoler, er det ikke noen sikkerhetstiltak rundt inngangene til Oddemarka skole. Det tror rektoren heller ikke kommer med det første.

— Vi er veldig observante med tanke på hvem som kommer innom skolen. Men det er et spørsmål om det i det hele tatt går an å gardere seg mot mennesker som gjør slike gale handlinger som i USA. Vil vi ha et samfunn med stengsler? Det ville gitt mange vanskeligheter, sier Rune Heggdal.

- Naturlig samtaletema i skoletimene

Oppvekstdirektør Arild Rekve forventer at Newtown-skytingen blir snakket om når elevene kommer på tilbake på skolen i dag.

— Det er naturlig at dette blir et samtaletema i skoletimene, sier Rekve.

Etter 22. juli-tragedien i fjor ble Kristiansand-skolene veiledet i hvordan de skulle snakke om hendelsene. Rekve mener det ikke er nødvendig denne gangen.

— Skytingen er skjedd såpass langt borte fra oss, og det er også et poeng ikke å gjøre elevene for urolige, sier Rekve.