AGDER: 42 bønder søkte Fylkesmannen i Vest-Agder om erstatning for totalt 742 sauer og lam som ikke overlevde årets beitesesong. Over 600 dyr skal ifølge søkerne ha blitt tatt av ulv, de øvrige av gaupe og kongeørn.

Fylkesmannen har nå avgjort at det gis erstatning for 375 lam og 79 sauer. Av disse ble 35 lam drept av kongeørn, mens de øvrige ble tatt av ulv, konkluderer Fylkesmannen.

59 dokumentert tatt av ulv

Totalt vil det bli utbetalt 1.082.656. kroner i erstatning.

— Det uvanlige i år er at vi har så mange dokumentasjoner. IVest-Agder er det dokumentert at 59 kadaver er drept av ulv, noe som er uvanligmange. Mange av de som har søkt erstatning har dermed dokumenterte skader iegen besetning eller i en besetning i nærheten, sier viltforvalter Tor Punsvik hos Fylkesmannen i Vest-Agder.

De som ikke har hatt dokumenterte eller sannsynlige skader etter ulv i nærheten har fått avslag på søknaden.

Kongeørn bak flest skader i Aust-Agder

I løpet av en beitesesong er det over 70.000 sau og lam på utmarksbeite i Vest-Agder. Mange dyr dør som en følge av ulykker, sykdom eller rovviltangrep. Skader som er dokumentert eller antatt forårsaket av rovvilt blir erstattet i sin helhet av staten.

I Aust-Agder søkte 45 bønder erstatning for 747 lam og 185 søyer. 253 lam skal ha blitt tatt av kongeørn, 184 lam av gaupe og 160 lam av ulv. De øvrige skal ha blitt drept av bjørn og jerv. Søknadene er ikke ferdig behandlet, så det er foreløpig uklart hvor mye det utbetales i erstatning.