SØGNE/SOLTA: — Vi har ventet på dette, og fryktet at det skulle skje. Båtene står tett i tett på land om vinteren, samtidig som mange benytter mye strøm til blant annet ovner og liknende, sier Jarle Danielsen.

Han er utrykningsleder ved KBR Søgne. Tirsdag morgen ledet han slukningsarbeidet i Solta båthavn i Søgne, der 11 båter tirsdag ble flammenes rov, ifølge politiet, som har nedjustert antall båter som ble rammet fra 12.

Danielsen har mistanke om at et eller annet elektrisk apparat kan være årsak til brannen, men han understreker at han ikke vet den faktiske årsaken.

— Det er politiet som må finne årsaken, sier han.

Ble brukt elektrisitet

Geir Skavoll er daglig leder for Høllen og Solta båthavn. Han vil ikke spekulere i hva som kan være årsaken til brannen, men bekrefter at det nylig har blitt benyttet elektrisitet i enkelte av båtene som det brant i tirsdag.

— Noen har benyttet luftavfuktere. Andre har varme på i båten gjennom vinteren. Det kan også foregå etterlading av batterier. Hva den enkelte båteier har av elektrisk utstyr, det kan jeg ikke si. De som benytter strøm, må si fra. Da blir ledningen merket med nummer. Vi gjennomfører også sporadiske kontroller rundt dette, forteller Skavoll.

— Det har forresten blitt observert bruk av fyrverkeri i havna i det siste, legger han til, og antyder at årsakene til brannen kan være flere.

Viktig med riktig bruk

Hans Arne Madsen er konstituert leder for forebyggende avdeling ved Kristiansandsregionen brann og redning (KBR). Han sier at han kan være tilbøyelig til å tro at båtbrannen på Solta kan ha en årsak i elektriske apparater.

— Elektrisitet som årsak til brann, er veldig sterkt representert i statistikken. Derfor er det nærliggende å tro at det kan være en brannårsak også i dette tilfellet. Men jeg har ikke sett stedet selv, sier Madsen, som understreker at hver enkelt båteier må være påpasselig med hvordan elektriske apparater brukes i båten gjennom vinteren.

— Apparater må være tilpasset for utendørs bruk. Man kan for eksempel ikke benytte en vifteovn som er tilpasset innendørs bruk i en bolig. Det er heller ikke lov å bruke skøyteledninger som er koblet i hverandre. Det kan medføre overbelastning, varmegang og brann, opplyser Madsen.

— Vær obs

- Har du flere råd til båteiere?

— I tillegg til å ta hensyn til elektrisk utstyr, er det viktig å gjøre rent etter seg hvis man har benyttet filler med ulike typer olje. For eksempel må filler med limtreolje bli forsvarlig destruert etter bruk, forklarer Madsen.

Han forteller at brannsikkerheten ved innendørs lagring av båter er nokså liberal. Ved inntil 800 kvadratmeter lagringsplass, er det ingen krav til sprinkleranlegg eller brannsikring. Det er først i haller fra og med 800 kvadratmeter til 1200 kvadratmeter at brannsikringsanlegg er et minimum.

— Dette er veiledende krav i plan- og bygningsloven til tekniske byggverk. Hvis en brann som på Solta hadde oppstått innendørs, ville skadene blitt mye verre, sier Madsen.

Det er Søgne- og Songdalen lensmannskontor som har ansvaret for å etterforske båtbrannen på Solta, med bistand fra kriminalteknisk avdeling ved Agder politidistrikt.

300 brannskader

If forsikring er kjent med at det benyttes varmeovner i båter gjennom vinteren.

— Prognosen for innmeldte brannskader til forsikringsselskapene i Norge i båter på land og på vann, inkludert brann i båtopplag, var i år 300, med en utbetaling på 38 millioner kroner, opplyser Emma Elisabeth Vennesland, assisterende informasjonsdirektør i If Skadeforsikring.

— I 2011 ble det innrapportert 263 brannskader på båter, med en utbetaling på 44,5 millioner kroner, fortsetter hun. Vennesland sier at det er vanlig at båter varmes opp gjennom vinteren, og at forsikringsselskapene er kjent med dette.

— Litt varme forhindrer mugg og soppdannelse på både puter, seil og liknende. I tillegg hindrer varme isdannelse både i og utenpå båten, sier Wennesland.

- Så bruk av varme er ok for dere?

— Vi ser jo at bruk av varme øker brannrisikoen. Det er derfor viktig at folk er bevisste på utstyret de bruker, og at autoriserte installatører blir involvert når det er nødvendig.