KRISTIANSAND: Tingretten har dømt mannen til fengsel i tre år. To år og fire måneder er gjort betinget. Det betyr at mannen i utgangspunktet skal sone åtte måneder i fengsel, men retten drøfter i dommen hans soningsdyktighet.

«Retten legger for sin del til grunn at det fremstår som tvilsomt om tiltalte er soningsdyktig idet retten i denne sammenheng viser til en vurdering av tiltalte som må bli å foreta på soningstidspunktet».

Kristiansand tingrett, som besto av tingrettsdommer Arve Lien samt meddommerne Tore Jan Grimestad og Solvår Slaughter, har likevel lagt til grunn at mannen måtte dømmes etter mordbrannparagrafen. Han satte fyr på kjellerleiligheten ved å avfyre raketter.

Det var en nabo som oppdaget brannen, og de fire personene som lå og sov i huset tidlig om morgenen ble vekket og kom seg uskadet ut.

De to brannteknisk sakkyndige i saken, branningeniør Jan Røilid og varabrannsjef Ove Frigstad, har begge vært entydige i sin konklusjon om hva som kunne ha skjedd dersom brannvesenet ikke kom til stedet så raskt som i dette tilfellet. «Brannen kunne lett medført tap av menneskelig og lett kunne medført utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom».

Bakgrunnen for straffeutmålingen er at det foreligger en rekke formildende omstendigheter. På det tidspunkt den tiltalte 23-åringen tente fyr hadde han store personlige problemer knyttet til rusmisbruk. Han har imidlertid vært rusfri i halvannet år. De psykiske problemene har fulgt den tiltalte i hele oppveksten, og han har hatt sosial problemer i skolegang, vennetilknytning og i jobbsammenheng.

Dette er bakgrunnen for en såkalt deldom, det vil si at det meste er betinget straff med prøvetid, og noe er ubetinget. Men her har altså retten overlatt til kriminalomsorgen å vurdere soningsdyktigheten.

I tillegg til fengselsstraff er 23-åringen dømt til å betale If Skadeforsikring 650.000 kroner i erstatning. De samlede erstatningsutbetalingene var nærmere 1,3 millioner fra forsikringsselskapet.