VENNESLA: – Vi ber ikke om noe nytt, vi vil bare opprettholde det vi har, sa talsmann for brannfolkene, Leif Hægeland, under folkemøtet mandag kveld.

Rundt 80 mennesker møtte opp for å få svaret på om stasjonen ble opprettholdt eller lagt ned. I flere måneder har lokalbefolkningen fryktet at nærmeste operative brannbil ville bli stasjonert i Vennesla sentrum med en utrykningstid på om lag en halvtime.

– Hægeland stasjon videreføres med 12 mannskaper uten vaktordning, var budskapet fra brannsjef Per Stølan i det interkommunale brannvesenet, Kristiansandsregionen brann og redning.

Stasjonen får ikke røykdykkerberedskap.

Kilder fvn.no har vært i kontakt med mandag kveld bekrefter at mannskapene i Finsland mandag kveld ble presentert for planene om å legge ned stasjonen i Finsland. Det foreligger også planer for å redusere antall brannfolk i Vennesla.

Rykker ut fra Vennesla

– Tanken er at røykdykkerberedskapen skal komme fra Vennesla, hvor man har vakt og er sikret at røykdykkere møter opp, sa Stølan under folkemøte.

Slik ordningen er på Hægeland i dag, så får alle mannskapene alarm om brann eller ulykke via en personsøker. De har imidlertid ikke plikt til å holde seg utrykningsklare.

Seks av de 12 deltidsmannskapene ved stasjonen på Hægeland er godkjente røykdykkere. Årlig koster kursing av de seks dykkerene ved stasjonen mellom 15 og 20.000 kroner. Brannfolkene er nå usikre på hva som skjer når dagens godkjenning går ut.

(Les mer under bildet)

Foto: Tore Andre Baardsen

Misfornøyde politikere

Brannfolkene på Hægeland frykter at de i fremtiden kan rykke ut til boligbranner, men at ingen kan gå inn i bygningen før brannfolk fra Vennesla er på stedet. Erstatningen kan bli en såkalt skjæreslukker som klipper hull i veggen på det brennende huset og pumper inn vanndamp for å få ned temperaturen.

– De er røykdykkere som er vant til å gå inn i brennende hus. Nå skal de kanskje bare klargjøre for andre. Jeg har lyst å se psyken på de brannfolkene som klarer å stå og se på, sier Senterparti-politiker og ordførerkandidat Eivind Drivenes.

Uklar skjebne for Finsland

KrF-ordfører og hægedøl Torhild Bransdal var heller ikke fornøyd etter brannsjefens uttalelser om røykdykkerberedskapen. – Jeg stiller meg mange spørsmål, sier hun til fvn.no.

Det endelige vedtaket gjøres i juni, når representantskapet i selskapet behandler saken.